Laboratori de cultius cel·lulars
La característica principal d'un laboratori de cultius cel·lulars, a més de les inherents a un laboratori microbiològic, és el manteniment d'un alt nivell d'asèpsia. La taxa de creixement de les cèl·lules cultivades és molt menor que la dels contaminants comuns (bacteris, virus, fongs, llevats i micoplasmes), per la qual cosa és crucial minimitzar-ne l'entrada al laboratori.
L'escenari ideal consisteix en tenir una sala aïllada de la resta d'activitats, allunyada de les vies de pas i dedicada exclusivament al cultiu de cèl·lules. Amb l'aparició de les cabines de flux laminar, les necessitats d'aïllament de l'àrea de treball es van reduir, però encara és aconsellable mantenir un gradient d'asèpsia des de l'exterior fins a l'interior de les cabines de flux, on es realitzaran les manipulacions dels cultius, i dels incubadors. A més, cal garantir l'accés fàcil al subministrament de CO2 i gel, així com a la cambra freda, a l'autoclau, als vasos de Dewar amb nitrogen líquid i a la sala de centrifugació.
NCB lab cultius
Hi ha dos tipus de laboratori de cultius cel·lulars, segons la patogenicitat d’aquests:
- Laboratori de cultiu de teixits lliure de patògens. És fonamentalment una sala aïllada amb subministrament d'aire climatitzat i filtrat (HEPA). Aquest flux d'aire genera una pressió atmosfèrica més alta dins del laboratori (normalment entre 15-20 Pa), evitant així l'entrada de contaminants des de l'exterior i mantenint la sala com un entorn net.
- Laboratori de cultiu amb patògens. Per prevenir l'escapament accidental de patògens, l'aire expulsat es filtra a través d'un filtre HEPA, creant un dèficit de pressió interna (almenys -15 Pa). Si es requereix que l'aire entrant també sigui filtrat, és necessari ajustar els fluxos d'aire per assegurar que el balanç net sigui suficient per mantenir una pressió negativa dins del laboratori. És important tenir en compte qualsevol altre aparell que pugui influir en aquest balanç, com ara vitrines i cabines que tinguin connexions externes.
- Halkjaer-Knudsen, V. (2007). «Designing a facility with both good manufacturing practice (GMP) and biosafety in mind: synergies and conflicts», Applied biosafety, 12 (1).
- Laboratori de cultius cel·lulars de NCB2 (Notes tècniques constructives)