Estabulari
Idealment, l'estabulari s'ha de situar a un edifici independent. Si això no és possible, cal assegurar l'aïllament de la resta de laboratoris per implementar les mesures de descontaminació requerides.
Seccions d'un estabulari
Els estabularis destinats a petits animals han de ser dissenyats per ser confortables, fàcils de netejar i desinfectar, i han d'incloure els equipaments i serveis essencials per assegurar un nivell adequat de benestar als animals. Per tant, han de disposar, com a mínim, de:
- Estabulari, on els animals s'allotgen de manera permanent.
- Sales d’experimentació, on es realitzen els tractaments.
- Sala de quarantena, on es realitza el control veterinari i les anàlisis sanitàries dels animals abans de ser traslladats a les sales d'experimentació.
- Sales de rentatge, on es netegen i desinfecten caixes, gàbies i diversos materials.
- Magatzems per a pinsos, encenalls, residus i material de laboratori.
- SAS (Safety Access System) per a la comunicació entre diferents zones per al material, els equips i les persones.
- Planta tècnica independent que facilita la realització de tasques de manteniment sense necessitat d'entrar a la instal·lació.
També comptaran amb sistemes que garanteixin el control de la temperatura, la renovació de l'aire i la humitat.
A l'annex II del RD 178/2004 d'OMG s’enumeren les condicions mínimes de confinament exigides per a les activitats en estabularis i els diferents nivells de contenció animal basats sobretot en el grup de perillositat assignat als AB utilitzats. Així mateix, cal considerar les mesures preventives indicades a la guia tècnica del RD 664/97 (apèndix 13).
- Containment standards for facilities handling aquatic animal pathogens. Canadian Food Inspection Agency. 1a edició. 2010.
- Heckert, R.A. & Kozlovac, J.P. "Biosafety Levels for Animal Agriculture Pathogens" Applied Biosafety Vol. 12, No. 3, 2007
- Veterinary Practices: Physical Design and Operational Practices for Diagnostic Activities (PHAC 2017)