Emergències biològiques
Un aspecte clau és la necessitat d'establir i desenvolupar procediments segurs per a intervindre en situacions d'emergència biològica. És essencial disposar de plans d'actuació per als casos següents:
- Vessaments (grans, dins CSB, centrífugues, etc.).
- Exposicions accidentals (punxades amb agulla, esquitxades als ulls i/o a les mucoses, inhalació d’aerosols, ingestió, etc.).
- Emergències mèdiques (lipotímies, atacs de cor, etc.).
- Talls elèctrics o mal funcionament d’equips o instal·lacions (CSB, congeladors, ventilació, llums, aigua, control d’accés, etc.).
- Focs.
- Vandalisme i intrusió.
Preparación y capacidad de recuperación ante brotes epidémicos (OMS 2023)
Emergències biològiques
Què és un kit per a vessaments biològics? Necessito un?
La preparació prèvia per a la gestió d'un vessament biològic és essencial. Un kit per a vessaments biològics es pot tenir fàcilment usant articles que ja haurien d'estar disponibles al laboratori. Un kit complet consisteix en:
- Recollidor i pinces per a vidres trencats/material punxant.
- Paper o altre material absorbent.
- Lleixiu domèstic concentrat.
- Uns parells de guants de làtex o nitril.
- Ulleres ajustades de seguretat.
- Bosses resistents a l'autoclau per a residus bioperillosos.
Els elements esmentats han de ser col·locats en una caixa o cubell etiquetat com a "kit de vessament biològic" i s'han de conservar en laboratoris on es manipuli material infecciós o potencialment infecciós, o ADN recombinant, mantenint-los separats dels kits per a vessaments químics. És imprescindible que els procediments per a la recollida de vessaments estiguin disponibles en el laboratori i que tot el personal estigui degudament informat sobre aquests.
Quin tipus de desinfectant haig d'utilitzar?
Quan es tria un desinfectant, és crucial assegurar-se que aquest sigui efectiu contra els microorganismes objectiu. També cal considerar el tipus de material i superfície a desinfectar, els possibles riscos de corrosió o altres perills del desinfectant, i la seva facilitat d'ús. El CDC recomana l'ús de lleixiu domèstic diluït i fresc (màxim 24 hores) per a la desinfecció habitual de superfícies, per ser efectiu, econòmic, fàcil d'obtenir i segur per eliminar pel desguàs. Si es prefereix evitar el lleixiu, es pot optar per un altre desinfectant homologat, seguint les instruccions del fabricant respecte a la concentració, el temps de contacte i les condicions d'eliminació. És important recordar que les solucions aquoses d'alcohol, com l'etanol al 70%, no són recomanables per a la descontaminació de superfícies amb agents biològics perillosos, doncs s'evapora ràpidament i no permeten un temps de contacte efectiu de 10 minuts.
Quina és la vida útil del lleixiu domèstic?
El lleixiu domèstic no diluït, emmagatzemat a temperatura ambient en el seu envàs original, conserva la seva activitat aproximadament sis mesos des de la data de fabricació; després, comença a descompondre's en sal i aigua. Les condicions de temperatura més altes acceleren aquesta descomposició. Per això, és essencial anotar la data de recepció en els contenidors. A més, és necessari renovar la solució de lleixiu del kit per vessaments biològics periòdicament per garantir l'ús efectiu del desinfectant a la concentració adequada.