El Comitè de Bioseguretat
La cultura de la bioseguretat són actituds, creences i patrons de comportament.
La bioseguretat es pot definir com el conjunt de mesures (organització, pràctiques de treball, disseny d’instal·lacions, equips de seguretat, etc.) dirigides a prevenir i protegir la salut (tant humana com animal o vegetal) i el medi ambient davant de tots aquells agents biològics perillosos.
Darrere d’aquest concepte hi ha un conjunt ampli i diversificat de grups normatius referits a la protecció dels éssers vius i del medi ambient. Aquests regulen aspectes com l’exportació i importació, l’alliberament al medi ambient, l'ús confinat, la producció, el transport, la comercialització, l’emmagatzematge i l'eliminació d’agents biològics, siguin modificats genèticament o no. L’objectiu principal és assegurar una prevenció i protecció efectiva en àrees com la salut humana, la producció agropecuària, la biodiversitat i el medi ambient.
El CBS agrupa un conjunt de persones expertes que, en coordinació amb el Comitè d'Ètica en la Recerca (CERec) i l'Àrea de Prevenció i Assistència (APiA), treballen per optimitzar el programa de bioseguretat institucional i assegurar que la investigació i la pràctica docent amb agents biològics compleixin amb les bones pràctiques de laboratori i la legislació vigent en bioseguretat.
Som conscients que la complaença és el pitjor enemic de la bioseguretat i la biocustòdia, ja que aquestes depenen d'una cultura organitzativa rigurosa.
- Gestión de programas de bioseguridad (OMS 2023)