Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Actualitat

Resultats de la cerca

  • aggrescan4d

    Una eina més precisa per a l'estudi de l'agregació de proteïnes

    Investigadors de l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina i de la Universitat de Varsòvia han presentat Aggrescan4D (A4D), una nova versió del seu mètode computacional Aggrescan que permet analitzar i predir l'agregació proteica tenint en compte el pH. L'actualització millora la usabilitat de l'algorisme i el converteix en una de les eines més completes avui dia per comprendre, predir i dissenyar solucions a problemes específics de l'agregació de proteïnes.

  • PallaresSantosVentura

    Identifiquen una diana terapèutica per neutralitzar les formes tòxiques de la proteïna associada al Parkinson

    Investigadors de la UAB han identificat una regió en els agregats primerencs de la proteïna alfa-sinucleïna atacable per evitar la seva conversió en les fibres amiloides tòxiques que s’acumulen al cervell de les persones afectades per la malaltia de Parkinson. El descobriment ha estat publicat al Journal of the American Chemical Society, en un estudi que avança en el coneixement de les propietats estructurals d’aquests agregats inicials o oligòmers i obre la porta a desenvolupar noves estratègies terapèutiques per a la seva inactivació.

  • MTorrent

    Obtenen amb IA el mapa més complet de les interaccions clau per a la supervivència dels bacteris

    Investigadors de la UAB han elaborat el mapa més complet fins ara de l’interactoma essencial dels bacteris, és a dir, de com es combinen i interactuen les proteïnes per dur a terme funcions essencials per a la seva supervivència. La recerca, publicada a la revista eLife, ha emprat l’eina d’intel·ligència artificial AlphaFold per predir i modelar més de 1.400 interaccions. Els resultats han revelat detalls fins ara desconeguts d’aquests mecanismes i ofereixen possibles dianes per al desenvolupament de nous antibiòtics.

  • IMG_ERK5

    Un estudi identifica una estratègia per evitar la resistència a la teràpia contra el càncer

    Un equip del VHIR i de la UAB destaca la proteïna ERK5 com a factor clau en la resistència a fàrmacs contra el càncer. Les teràpies anticàncer basades en fàrmacs agonistes de la via de TRAIL són interessants perquè maten les cèl·lules tumorals sense afectar les cèl·lules normals, però no han aconseguit bons resultats en assaigs clínics a causa de la resistència dels tumors. La inhibició d'ERK5 emergeix com una estratègia prometedora per restaurar la sensibilitat dels tumors als tractaments oncològics.

  • IMG_PROTEINES

    Desenvolupen la base de dades més completa per a l'estudi de l'agregació de proteïnes

    Investigadors de l’IBB-UAB han desenvolupat la base de dades més completa disponible a data d’avui per comprendre les bases de l’agregació proteica, fenomen associat a l’envelliment i a diverses patologies. El nou recurs, A3D-MOBD, aplega els proteomes de dotze dels organismes model més estudiats que abasten clades biològics distants i conté més de mig milió de prediccions de regions proteiques amb propensió a formar agregats.

  • Nanoparticules

    Dissenyen nanopartícules capaces de capturar i neutralitzar grans quantitats del virus SARS-CoV-2

    Investigadors de l’IBB-UAB han generat una nova classe de nanoestructures capaces de capturar i neutralitzar una gran quantitat de partícules del virus SARS-CoV-2, tant en solucions líquides com en la superfície de materials. Les noves nanopartícules es podrien fer servir en la fabricació de materials antivirals com filtres d’aigües residuals i d’aire, i en tests per a una detecció precoç de la covid-19. A més, aquestes nanopartícules podrien ser redissenyades per reconèixer altres patògens.

  • DIETA

    Una dieta hipocalòrica atenua canvis cerebrals relacionats amb la pèrdua de memòria associada a l'edat

    Un estudi coordinat des de l’Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB) estudia en rates velles els efectes que té una dieta de restricció calòrica sobre l’hipocamp, una estructura cerebral crítica en processos d’aprenentatge i memòria. Els resultats corroboren que hi ha una millora cognitiva derivada de la dieta i conclouen que va lligada a una reducció dels nivells d’inflamació i pèrdua neuronal a l’hipocamp.

  • CHILLON

    Miguel Chillón, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, ha participat en un estudi sobre estratègies de teràpia gènica per a l'esclerosi múltiple

    El grup de recerca de Teràpia Gènica del Sistema Nerviós (UAB) i el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya del VHIR estan desenvolupant una teràpia gènica capaç de reduir la resposta inflamatòria en etapes inicials i avançades de la malaltia. Els resultats obtinguts en models animals són esperançadors, fins i tot havent de continuar amb la recerca per a optimitzar el tractament.

  • IMG_ARIÑO

    Descoberta una seqüència predictora de proteïnes multifuncionals en llevats

    El laboratori de Biologia Molecular de Llevats de la UAB ha descobert durant la seva recerca diferents proteïnes susceptibles d’ésser multifunció, concretament les Hal3 i Vhs3, que regulen una proteïna fosfatasa i a més poden formar un enzim clau per a la síntesi del coenzim CoA. Recentment han demostrat que una curta seqüència d’aquestes proteïnes pot actuar com a predictor de la seva multifuncionalitat.

  • NANOPARTÍCULES PROTEINES COVID

    Dissenyen nanopartícules basades en proteïnes que neutralitzen el virus de la covid

    Investigadors de la UAB han desenvolupat nanoestructures esfèriques, biocompatibles i estables que s’uneixen a la proteïna spike del SARS-CoV2 amb una alta afinitat i impedeixen la infecció de les cèl·lules. L’estratègia modular i d’autoassemblatge que han fet servir permetria adaptar-les per combatre altres virus i dissenyar molècules amb una gran capacitat antiviral. La recerca s'ha publicat a la revista ACS Applied Materials & Interfaces.