Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Nasdaq

    Una spin-off de la UAB entra al mercat borsari tecnològic Nasdaq

    L'empresa nord-americana ANEW Medical, spin-off de la UAB que compta amb dues llicències de teràpia gènica per aturar la progressió de malalties neurodegeneratives desenvolupades i patentades per investigadors de la Universitat, comença a cotitzar al Nasdaq. Les teràpies llicenciades es basen en la proteïna antienvelliment Klotho i han demostrat, en ratolins, que protegeixen contra els dèficits cognitius associats a l’envelliment i retarden l’aparició de malalties com l’esclerosi lateral amiotròfica o la d’Alzheimer.

  • Ventura

    Salvador Ventura, nou director de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)

    El doctor Salvador Ventura Zamora ha sigut nomenat director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)-CERCA pel Patronat de la institució. Ventura assumirà la direcció de l’I3PT a partir de l’1 de setembre de 2024.

     

  • XXJORNADA

    XX Jornada Científica del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular

    La Jornada Científica del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular arriba enguany a la seva XX edició. Tindrà lloc el proper dimarts 11 de juny a la Sala de Graus de la Facultat de Biociències, i anirà precedida per la celebració el dia abans de la Segona Jornada del Programa de Doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina. Adjuntem les dues agendes.

  • aggrescan4d

    Una eina més precisa per a l'estudi de l'agregació de proteïnes

    Investigadors de l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina i de la Universitat de Varsòvia han presentat Aggrescan4D (A4D), una nova versió del seu mètode computacional Aggrescan que permet analitzar i predir l'agregació proteica tenint en compte el pH. L'actualització millora la usabilitat de l'algorisme i el converteix en una de les eines més completes avui dia per comprendre, predir i dissenyar solucions a problemes específics de l'agregació de proteïnes.

  • PallaresSantosVentura

    Identifiquen una diana terapèutica per neutralitzar les formes tòxiques de la proteïna associada al Parkinson

    Investigadors de la UAB han identificat una regió en els agregats primerencs de la proteïna alfa-sinucleïna atacable per evitar la seva conversió en les fibres amiloides tòxiques que s’acumulen al cervell de les persones afectades per la malaltia de Parkinson. El descobriment ha estat publicat al Journal of the American Chemical Society, en un estudi que avança en el coneixement de les propietats estructurals d’aquests agregats inicials o oligòmers i obre la porta a desenvolupar noves estratègies terapèutiques per a la seva inactivació.

  • MTorrent

    Obtenen amb IA el mapa més complet de les interaccions clau per a la supervivència dels bacteris

    Investigadors de la UAB han elaborat el mapa més complet fins ara de l’interactoma essencial dels bacteris, és a dir, de com es combinen i interactuen les proteïnes per dur a terme funcions essencials per a la seva supervivència. La recerca, publicada a la revista eLife, ha emprat l’eina d’intel·ligència artificial AlphaFold per predir i modelar més de 1.400 interaccions. Els resultats han revelat detalls fins ara desconeguts d’aquests mecanismes i ofereixen possibles dianes per al desenvolupament de nous antibiòtics.

  • IMG_ERK5

    Un estudi identifica una estratègia per evitar la resistència a la teràpia contra el càncer

    Un equip del VHIR i de la UAB destaca la proteïna ERK5 com a factor clau en la resistència a fàrmacs contra el càncer. Les teràpies anticàncer basades en fàrmacs agonistes de la via de TRAIL són interessants perquè maten les cèl·lules tumorals sense afectar les cèl·lules normals, però no han aconseguit bons resultats en assaigs clínics a causa de la resistència dels tumors. La inhibició d'ERK5 emergeix com una estratègia prometedora per restaurar la sensibilitat dels tumors als tractaments oncològics.

  • Imatge Natalia Sánchez

    Natalia Sánchez, premiada pel programa L'Oréal-Unesco 'For Women in Science' 2022

    Una recerca de Natalia Sánchez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, ha estat premiada pel programa L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science', que cada any reconeix els treballs més capdavanters de cinc investigadores nacionals amb menys de quaranta anys.

  • IMATGE CONCURSOS PROGRAMA SERRA HUNTER

    Concursos de professorat

    Oferta de Contractació de dues places de professorat al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular en la 2ª convocatòria 2022 del Programa SERRA HÚNTER.