Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Salvador Ventura, Raquel Piqué i el VHIR reben els premis Narcís Monturiol

26 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Generalitat va lliurar, en un acte institucional que va tenir lloc el 25 de gener, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic als professors Salvador Ventura, del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, i Raquel Piqué, del Departament de Prehistòria, i la placa Narcís Monturiol al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Lliurament de les medalles Narcís Monturiol

El Govern de la Generalitat Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic a la catedràtica del Departament de Prehistòria Raquel Piqué, al catedràtic del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, Salvador Ventura, així com la placa Narcís Monturiol al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per la seva contribució al progrés científic i tecnològic de Catalunya.

Doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Raquel Piqué és catedràtica del Departament de Prehistòria de la UAB i investigadora ICREA Acadèmia. El seu àmbit de recerca principal és l’arqueologia dels darrers caçadors-recol·lectors i primeres societats agrícoles. Ha estat pionera en la introducció i desenvolupament dels estudis arqueobotànics a Catalunya. Ha desenvolupat un treball fonamental en l’estudi dels coneixements botànics tradicionals i els desenvolupaments tecnològics prehistòrics en relació amb l’aprofitament de les plantes. Des de l’any 2008 és codirectora del projecte arqueològic de La Draga, on la investigació duta a terme ha contribuït a la projecció internacional d’aquest jaciment únic en el context europeu i ha permès desenvolupar línies de recerca innovadores en el camp de l'arqueobotànica.

Salvador Ventura ha fet estades de recerca a l’European Molecular Biology Laboratory, a Harvard Medical School i al Karolinska Institutet, entre altres centres, i s’ha especialitzat en el disseny i l'estructura de les proteïnes. El seu grup de recerca a l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB combina mètodes computacionals i experimentals per estudiar el vincle entre l’estructura proteica i les malalties degeneratives i per desenvolupar noves molècules per fer-ne tractaments. Ha publicat més de 250 articles científics, ha participat en més de 60 projectes competitius i convenis amb empreses i és autor de 14 patents. Ha rebut el premi a l'Excel·lència Investigadora de la UAB, el premi Manuel Rico-Bruker de la Societat Espanyola de Biofísica i tres cops el premi ICREA-Acadèmia en Ciències de la Vida i Medicina.

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) és un institut de recerca acreditat de la UAB que promou i desenvolupa la recerca, la innovació i la docència biosanitària de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de Barcelona. Compta com a patrons amb la Conselleria de Salut i la Conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat (és un centre CERCA), l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Banc de Sang i Teixits, la UAB i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). El centre treballa per identificar i aplicar noves solucions als problemes de salut de la societat i contribuir a estendre-les arreu del món.

A més dels professors de la UAB, rebran també el guardó el físic Àlex Arenas, el pediatra Quique Bassat, la geòloga Isabel Cacho, la historiadora Rosa Congost Colomer, el físic Roberto Emparan, l’enginyer Xavier Oliver i Olivella, l’enginyera Rosa M. Poch Claret i la física Trinitat Pradell i Cara.

Amb aquesta resolució el Govern ha atorgat un total de 301 Medalles Narcís Monturiol i ha premiat amb la Placa Narcís Monturiol 47 institucions des de la instauració del guardó, l’any 1982.

Dins de