Actualitat
Actualitat
Tota l'actualitat
Primers resultats positius de la teràpia gènica per a l'SPG52, que pateixen tres infants a Espanya
L’equip de recerca de la UAB que investiga una teràpia gènica per tractar la paraplegia espàstica de tipus 52 (SPG52) ha finalitzat ja els primers assajos preclínics del tractament, fets en neurones derivades de cèl·lules mare d’Abril Merino, una nena de vuit anys afectada per la malaltia, i en ratolins. La recerca es duu a terme gràcies a la campanya de mecenatge que la UAB té en marxa, amb la col·laboració principal de l’associació La Lucha de Abril.
Curen amb una única administració de teràpia gènica la malaltia hepàtica MASH, vinculada a l'obesitat i la diabetis
Investigadors de la UAB han aconseguit revertir en ratolins model una malaltia hepàtica vinculada a l'obesitat i la diabetis que afecta més de 40 milions de persones, l'esteatohepatitis associada a disfunció metabòlica (MASH). Els resultats han estat obtinguts amb una única administració intramuscular dels vectors virals terapèutics. La investigació també ha determinat que la major part de les persones obeses, amb diabetis tipus 2 i amb MASH podrien beneficiar-se de la teràpia. Els resultats seran la base d’un futur assaig clínic de la companyia biofarmacèutica Kriya.
Histones per frenar les infeccions bacterianes
Un estudi amb participació d’investigadores de la UAB ha analitzat l'activitat antimicrobiana d'histones humanes davant de diferents bacteris, tant en solució com en biofilm. Els resultats obren la porta a trobar nous tractaments més efectius, especialment davant infeccions per Pseudomonas aeruginosa, principal responsable del desenvolupament de ferides cròniques i insuficiència pulmonar en pacients amb fibrosi quística i altres malalties respiratòries.
El projecte Nano-ERT aconsegueix finançament del programa CaixaImpulse
La investigadora de l’IBB Julia Lorenzo dirigeix el projecte Nano-ERT, una tecnologia que millora les teràpies de reemplaçament enzimàtic.
Premi Amic dels Amics a títol pòstum per a la Dra. Elena Galea
Premi Amic dels Amics a títol pòstum per a la Dra. Elena Galea, una figura destacada en la recerca científica i la salut.
MÀSTER I PROGRAMA DE DOCTORAT EN BIOQUÍMICA, BIOLOGIA MOLECULAR I BIOMEDICINA INAUGURACIÓ CURS 2024-25
El Dilluns 21 d'octubre s'inaugurarà el curs 2024-25 del Màster i Programa de Doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina
Vacunes per combatre malalties neurodegeneratives: una revisió
Investigadors de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) han revisat l’estat actual de l’aplicació de la immunoteràpia activa que s’està investigant per tractar i prevenir malalties com l’Alzheimer i el Parkinson. La revisió s’ha publicat a la revista Trends in molecular medicine.
Ampliació de Borsa de professorat substitut per al curs 2024-2025
S'ha publicat una ampliació de la Borsa de professorat substitut per al curs 2024-2025
Convocatòria de 2 places de Personal Investigador Predoctoral en Formació curs 2024-2025
S'ha publicat una convocatòria de 2 places de Personal Investigador Predoctoral en Formació per al curs 2024-2025
Expliquen l'organització de l'ADN als cromosomes a partir d'interaccions repetitives entre nucleosomes
Un article del professor de la UAB Joan-Ramon Daban analitza en profunditat els problemes físics associats a l'empaquetament de l'ADN, que sovint s'han deixat de banda en els models estructurals dels cromosomes. L’estudi publicat a la revista Small Structures demostra que l’organització multilaminar de l'ADN, proposada a partir de recerca experimental prèvia feta a la UAB, és totalment compatible amb les propietats estructurals i funcionals dels cromosomes. Aquesta organització es pot explicar a partir d’interaccions febles entre nucleosomes, que són els blocs repetitius que pleguen la doble hèlix d’ADN.