Aportació: Citació
Construïu una narrativa a partir de les citacions que ha rebut el llibre o capítol, tant les citacions totals com les citacions normalitzades, que són aquelles que ponderen les citacions tenint en compte factors com l'àrea de coneixement, l'any o la tipologia de document.
Disposeu de la Taula 1 d'ANECA i AQU. És recomanable que escolliu les dades de les fonts més prestigioses (Web of Science-WoS, Scopus, Dimensions) o d’aquelles que us donin millors resultats.
Cerqueu les citacions totals i les citacions normalitzades (per exemple FWCI, FCR o Citation Benchmarking) a les fonts proposades per la convocatòria o a altres que siguin adients.
Cerqueu indicis de:
- Actualitat: les citacions que té el vostre llibre o capítol són recents?
- Difusió, impacte i prestigi: el nombre de citacions és superior a la mitjana del seu àmbit? Els documents que citen el vostre són molt citats? Els autors que us citen són autors molt citats o prestigiosos en el seu camp? La seva filiació és d'universitats prestigioses o que es trobin en primeres posicions en rànquings internacionals de qualitat? Les revistes que citen el vostre document estan ben situades a JCR o a SJR? Els llibres que citen el vostre són d'editorials molt valorades?
- Interdisciplinarietat: els documents o els autors que citen el vostre provenen de diverses àrees temàtiques?
- Internacionalització: la filiació dels autors que citen el vostre document és de diversos països? Les revistes on publiquen aquests autors són internacionals?
- Valoració: cerqueu a diferents catàlegs si el vostre llibre té ressenyes i incorporeu a la narrativa algun fragment amb una valoració positiva.
En aquest capítol, publicat el 2016, es descriuen alguns aspectes estructurals de la societat espanyola que poden ser rellevants per entendre les vies de desistència i persistència del delicte al nostre país; aquestes vies són les que s’han trobat en una investigació amb homes empresonats realitzada pels autors a Barcelona.
El capítol ha estat molt ben valorat per la comunitat científica internacional com ho demostren les 8 citacions (excloent 1 autocitació) a Scopus provinents de 5 articles, 2 capítols de llibre i 1 llibre. Aquestes citacions configuren un Field-Weighted Citation Impact de 5.52, el què significa que ha obtingut un 552% més de citacions de les esperades; per la seva banda, el Citation Benchmarking el situa en el percentil 97, el que indica que està entre el 3% dels capítols més citats en el seu camp de coneixement a escala mundial.
El nostre capítol ha despertat molt interès a Europa; els autors que el citen provenen de 10 universitats europees: 4 del Regne Unit, 3 espanyoles, 1 sueca, 1 dels Països Baixos i 1 alemanya. Algunes d’elles són universitats prestigioses com la Lunds Universitet, la primera universitat sueca segons la web Webometrics Ranking of World Universities.
Alguns dels documents que citen el nostre capítol tenen, també, moltes citacions com 10.1146/annurev-criminol-061020-021757, un article amb 50 citacions a Scopus o 10.1177/1477370818792383, un altre article amb 30. Entre els autors que citen el capítol hi ha de reconegut prestigi en el seu camp com Enrique Gracia amb un índex H de 45 a Scopus o Shadd Maruna amb un índex H de 33. Pel que fa a les revistes, varis dels articles que ens citen provenen de revistes molt ben valorades a JCR com Violence against women, que segons el factor d’impacte se situa a Q2 el 2016 (any de publicació del llibre) i Q1 l’any següent.
A banda de les citacions a Scopus hem trobat que el nostre capítol ha estat citat en 5 tesis doctorals i en un treball de fi de màster de les següents universitats: Sheffield University, University of Technology Sydney, Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad del País Vasco, Universitat Pompeu Fabra i Université Paris-Saclay.
Pel que fa al llibre on es publica el capítol també ha estat ben valorat per la comunitat científica com ho demostren les 15 citacions a Scopus i les 24 a Dimensions, 6 d’elles dels dos últims anys, fet que demostra la seva actualitat.
Hem trobat dues ressenyes del llibre que citen i valoren positivament el nostre capítol: una de Keith Davies, professor de Treball social a la Universitat de Kingston, dins European Journal of Probation (2016), vol.8 (3), p. 207-210, que diu:
“Cid and Marti complete this section reporting on a Spanish study which they believe to be the only example of desistance research not only in Spain but in Southern Europe more generally. Considering an incarcerated and then released population, the authors highlight a desistance-supporting dynamic whereby prisoners visited by family in prison envisage change on release in compensatory or reciprocal terms. They explore the relevance of the Spanish familial tradition but with careful caveats regarding changes in family patterns and the position of migrant prisoners separated from family.” (p. 208)
L'altra ressenya és de Peter Johnston, psicòleg especialista en justícia penal i director general de recerca i anàlisi del Department of Corrections del Governament de Nova Zelanda. A la seva ressenya dins Practice: The New Zealand Corrections Journal (2019), vol. 7 (1), destaca un aspecte del nostre capítol:
«Spanish researchers José Cid and Joel Martí give an account (Chapter 4) of a study they commenced in 2010 regarding released prisoners and desistance. Amongst a diverse array of findings, this stood out: “… experiences during imprisonment played a role in the process of change, contributing to feelings of self-efficacy in most desisters … (as a result of) opportunities given by the prison system in areas such as education, work and treatment” » (p.76)
[Font de les dades: Scopus, JCR, Webometrics, Dimensions, Google. Data de consulta: 15/07/2024]
- Com saber si les citacions del vostre llibre o capítol són moltes o poques?
És impossible saber-ho només tenint en compte el número de citacions ja que depèn de diversos aspectes com la disciplina; per això és recomanable que utilitzeu també els indicadors que contextualitzen aquestes citacions com el Citation Benchmarking, el Field Citation Ratio o el Field-Weighted Citation Impact. Aquests indicadors us diran si les citacions del vostre document estan per sobre o per sota de la mitjana tenint en compte aspectes com la disciplina, la tipologia documental o la data. - Què heu de fer si el llibre o capítol no té citacions?
Hi pot haver diferents causes: que el document sigui molt recent o que sigui d’una àrea temàtica on les citacions arriben lentament (per exemple Humanitats). Tot això ho haureu de justificar. Penseu també que no heu de trobar evidència de valor per a tots els camps; potser el vostre document no té citacions encara però ha estat publicat per una editorial molt prestigiosa o té molt impacte social. - En el recompte del número total de citacions del llibre o capítol heu d'incloure les citacions fetes pels propis autors?
Heu de seguir les instruccions de la convocatòria sobre aquest tema; hi ha convocatòries que indiquen que les autocitacions s’han excloure del recompte. - Trobeu a Scopus el vostre document però, on es busca el Citation Benchmarking i el Field-Weighted Citation Impact?
El Field-Weighted Citation Impact es veu a la pàgina principal del document per les seves sigles (FWCI); també dona el percentil que és el Citation Benchmarking. Si ho voleu veure més clarament cliqueu a View all metrics i More metrics. - Podeu posar en aquest apartat les citacions que apareixen a ResearchGate o a Academia.edu?
Consulteu la convocatòria. En principi ho podeu fer si no trobeu citacions a fonts recomanades com WoS, Scopus, Dimensions, Dialnet o Google Scholar.