Publicació a repositoris
Text pendent.
Consulteu les fonts a la taula 1 d'ANECA i AQU.
Dipositeu el vostre article en un repositori en accés obert sigui institucional, temàtic o generalista. Teniu a la vostra disposició el DDD, el repositori institucional de la UAB. Si heu publicat en una revista que no permet dipositar cap versió en accés obert o no conserveu la versió permesa, teniu l'opció de dipositar-lo a Zenodo. Si teniu dades de recerca vinculades al vostre article teniu a la vostra disposició el repositori de dades de recerca CORA.RDR.
- Dipositeu en un repositori d'accés obert en el moment de publicar l'article, així podreu tenir estadístiques d'ús des del primer moment. Us recomanem que ho feu al DDD i cal fer-ho preferiblement a través d'Egreta; disposeu de la guia Com lliurar documents al Dipòsit Digital de Documents de la UAB. A les biblioteques el rebrem, el revisarem, el publicarem al DDD, si és possible, i rebreu una notificació. Quan estigui publicat el vostre document disposarà d'una URL permanent al DDD.
- Moltes editorials no permeten el dipòsit de la versió publicada en un repositori d'accés obert, per això és tan important que guardeu totes les versions (versió sotmesa, versió acceptada i versió editorial). Quan rebem el vostre article per publicar-lo al DDD mirarem quina versió podem publicar i us la demanarem. Algunes editorials també demanen un període d'embargament.
- Si el vostre article conté dades de recerca us recomanem que, si són publicables, les dipositeu al repositori CORA.RDR o a un repositori temàtic de la vostra àrea de coneixement; per fer-ho consulteu la pàgina Dades de recerca en obert.
Els autors d'aquest treball han tingut la voluntat de difondre en accés obert la seva recerca tant a l'àmbit acadèmic com a la societat en general. L'article pot ser consultat en accés obert a la web de la revista i ha tingut 615 descàrregues només en l’últim any.
També està dipositat en accés obert al DDD, el repositori institucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, que aplega més de 265.000 documents i recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat, alhora que recull documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen. Mostra una col·lecció organitzada, d’accés obert i interoperable.
L’article va ser dipositat al DDD al febrer de 2022 i des de llavors ha tingut 256 consultes i 206 descàrregues provinents de 22 països de 3 continents, encapçalats per Mèxic, Perú, Equador, Brasil i EUA. És normal l’atenció que desperta en Equador, que és un dels països analitzats, però hi ha força estadístiques d'ús des de molts països llatinoamericans i europeus.
[Font de les dades: Web de la revista, DDD. Data de consulta: 08/07/2024]
Les APC de les revistes solen ser cares. Quines alternatives tenim?
1. Publicar en revistes diamant que són revistes d'accés obert en les que els costos de publicació (APC) no van a càrrec dels autors
2. Publicar en plataformes de publicació en obert com Open Research Europe (ORE)
3. Consultar el finançament que ofereix la UAB per publicar en accés obert.