Bones pràctiques
En aquesta pàgina es presenten els passos a seguir en l'elaboració de la narrativa, així com un recull de recomanacions de caire general. També podeu consultar l'apartat Casos pràctics, amb unes recomanacions més específiques i exemples per a diferents tipologies documentals.
- Seleccioneu les aportacions que considereu que aporten més valor segons la convocatòria tenint en compte els criteris i els barems.
- Identifiqueu els punts forts de les aportacions que decidiu presentar.
- Distribuïu els punts forts a les diferents dimensions de la convocatòria (citació, visibilitat social...).
- Dels indicadors a l’evidència. Per cada dimensió de la convocatòria cerqueu indicadors que mostrin la importància de la vostra aportació. Escolliu aquells de fonts rellevants (o de fonts menys rellevants si us són més favorables) prioritzant els que permetin mostrar el valor comparatiu de la vostra aportació (indicadors normalitzats) i prioritzant la qualitat per sobre de la quantitat. Poseu la data de consulta de les fonts. Sigueu imaginatius cercant indicis de qualitat si no trobeu els indicadors més usuals; per exemple, poseu èmfasi en la seva originalitat i narreu assoliments (presenta un nou enfocament metodològic, s’ha inclòs en guies docents, va sortir als mitjans, va influir en el desenvolupament de pràctiques clíniques, vaig rebre felicitacions de col·legues....) i destaqueu els beneficis més enllà del món acadèmic.
- Afegiu context: de l’evidència als indicadors. A partir de la informació recollida en els punts anteriors elaboreu una frase o un paràgraf que mostri la rellevància de la vostra aportació dintre de la seva disciplina a diferents nivells (metodològic...) i el seu impacte en la societat; justifiqueu les vostres afirmacions amb els indicadors adients (sense ser redundant) en una narració clara i directa. Narreu en lloc de fer llistes i deixeu clara la raó d'incloure un indicador o qualsevol altra informació, evitant que els avaluadors hagin de fer suposicions.
Orduña Malea, E. (2023). Nuevos criterios para la evaluación de sexenios: Métricas, fuentes y narración. València: Universitat Politècnica de València. Pàg 60. https://riunet.upv.es/handle/10251/201033
- Adapteu la narrativa a la convocatòria concreta, utilitzant verbs d’acció, amb seguretat en vosaltres mateixos i amb una actitud positiva i apassionada que destaqui els punts forts però evitant un to inadequat i subestimar els avaluadors.
- Eviteu la redundància i l’ús de paraules de moda buides de contingut.
- Sigueu honestos. Eviteu obviar els coautors o canviar l’ordre d’autoria. Eviteu, també, presentar els llibres editats o coordinats com si fossin d’autoria pròpia.
- Intenteu cercar indicis de qualitat en tots els apartats de la convocatòria però no us preocupeu si no trobeu una mètrica concreta o no teniu indicis per una dimensió o apartat. Centreu-vos en el què aporta la vostra publicació.
- Us podeu ajudar d'eines d'intel·ligència artificial per millorar la redacció però comproveu sempre que les dades són correctes.
- Demaneu ajuda. De vegades és difícil per a un mateix veure els punts forts del què fem. Parlar amb un colega de professió us pot ajudar. A les biblioteques teniu personal a la vostra disposició.