Qualitat del mitjà
Feu una narrativa a partir dels indicis de qualitat de la revista on heu publicat el vostre article.
Disposeu de la Taula 1 d'ANECA i AQU.
Consulteu si la revista disposa del Sello de Calidad FECYT o cerqueu la valoració a DOAJ, Circ, Carhus+, MIAR i Latindex. Podeu consultar fonts addicionals amb dades de revistes a la SAAR.
El JCR us pot ajudar a trobar algunes dades, especialment si la pàgina web de la revista dona poca informació. Consulteu també el Master Journal List, un producte de Clarivate al que podeu accedir, previ registre gratuït, des de WoS i que us proporciona dades sobre accés obert i revisió d'experts.
- Doneu les dades de l’any de publicació de l’article o les més properes.
- Mireu si la revista té el Sello de calidad FECYT; si és així indiqueu l'any, la puntuació, el rang i el quartil.
- DOAJ és un directori de revistes en accés obert on cada revista té una fitxa on podeu veure les bones pràctiques en accés obert. També concedeixen un segell (DOAJ Seal) a les revistes que compleixen 7 criteris.
- Trobareu una qualificació per lletres a CIRC (A+, A, B, C, D) i Carhus+ (A, B, C, D)
- MIAR us dona la valoració de la revista i us indica si es troba a altres bases de dades que valoren revistes com Carhus+ o Latindex.
- A Latindex heu de cercar al Catàleg 2.0 on trobareu la valoració a partir d’una sèrie de característiques o bones pràctiques.
- El JCR us proporciona dades relacionades amb la qualitat com el nombre d'autocitacions respecte del total en un any determinat.
- Consulteu també la pàgina web de la revista cercant indicis de qualitat (com l'existència d'un codi ètic o l’adhesió a associacions com el Comitè d'Ètica de Publicacions) i d'internacionalització (percentatge de revisors filiats a institucions estrangeres).
La Revista Latina de Comunicación Social està editada per HISIN, una associació cultural sense ànim de lucre que promociona la recerca sobre historia del periodisme i de la comunicació.
La publicació mostra un alt grau de qualitat i bones pràctiques i així queda palès consultant les dades de l'any 2020 (any de publicació de l’article) on la revista ja compta amb el Sello de calidad FECYT; amb una puntuació de 63.49 es situa al quartil 1 i a la 3a posició de un total de 24 revistes de la categoria Comunicación, Información y Documentación Científica; aquest Q1 es manté a l’any 2021 i 2022. També està molt ben valorada a Circ (2024) i Carhus+ (2018) amb una classificació A en tots dos casos. A Latindex compleix les 38 característiques requerides que fan referència a bones pràctiques com per exemple informar dels codis d’ètica que utilitza.
A la pàgina web de la revista es dona informació sobre diferents aspectes que conformen la qualitat editorial. Per exemple disposa d’un codi ètic que inclou les responsabilitats de totes les parts (autors, revisors i consell editorial), directrius pels autors, un apartat sobre intel·ligència artificial i altres aspectes com inclusió i sostenibilitat ambiental. També s’adhereix al Comitè d'Ètica de Publicacions (COPE) i al Publishing Ethics Resource Kit (PERK) d’Elsevier el què garanteix el compliment d'estàndards d'ètica i integritat en la recerca.
La revista té una pàgina amb la seva política d'accés obert. Els autors conserven tots els drets sobre els seus articles i la revista els distribueix amb una llicència CC-BY-NC-ND i permet la publicació simultània en repositoris institucionals, xarxes socials, etc. També s’adhereix a la Declaració de Berlín.
A la publicació els articles passen per un procés de peer review doble cec per part de 2 o més revisors especialitzats en la matèria i aliens a la institució de l’autor i als òrgans editorials de la revista; existeix un formulari per a revisors i un llistat de revisors per anys. En aquest llistat consta el percentatges d’homes i dones on es veu com s'incrementa progressivament la presència del gènere femení; la revista també publica una pàgina sobre pràctiques editorials en igualtat de gènere.
Es tracta d'una publicació bilingüe castellà-anglès amb la seva web en les dues llegües. Els revisors al 2020 (any de publicació de l'article) són de 14 països diferents i una mica més de la meitat estan filiats a institucions estrangeres. Segons el JCR les contribucions en els últims 3 anys venen de 16 països; en primer lloc se situa Espanya i la segueixen Portugal, Equador, Colòmbia, Itàlia i Mèxic.
[Fonts consultades: Sello de calidad FECYT, CIRC, Carhus+, Latindex, JCR, pàgina de la revista. Data de consulta: 03/07/2024]