Aportació: Citació
Construïu una narrativa a partir de les citacions que ha rebut l'article, tant les citacions totals com les citacions normalitzades, que són aquelles que ponderen les citacions tenint en compte factors com l'àrea del coneixement, l'any o la tipologia de document.
Disposeu de la Taula 1 d'ANECA i AQU. Us recomanem que escolliu les dades de les fonts més prestigioses (Web of Science (WoS), Scopus) o d’aquelles que us donin millors resultats.
Cerqueu les citacions per article i les citacions normalitzades (per exemple FWCI, FCR o el Citation Benchmarking) a les fonts proposades per la convocatòria.
A WoS podeu cercar la revista i ordenar per número de citacions els articles publicats a l’any del vostre i mirar en quina posició es situa el vostre article.
Cerqueu indicis de:
- Actualitat: les citacions que té el vostre article són recents?
- Difusió, impacte i prestigi: el nombre de citacions és superior a la mitjana del seu àmbit? Els documents que citen el vostre article són molt citats? Els autors que us citen són autors molt citats o prestigiosos en el seu camp? La seva filiació és a universitats prestigioses o que es trobin en primeres posicions en rànquings internacionals de qualitat? Les revistes que citen el vostre article estan ben situades al JCR o a SJR?
- Interdisciplinarietat: els documents o els autors que citen el vostre article provenen de diverses àrees temàtiques?
- Internacionalització: la filiació dels autors que citen el vostre document és de diversos països? Les revistes on publiquen aquests autors són internacionals?
- Rellevància dintre de la revista on es publica: a WoS podeu cercar la revista i ordenar per número de citacions els articles publicats a l’any del vostre i mirar en quina posició se situa el vostre article.
- Rellevància teòrica o metodològica: en quins apartats (introducció, metodologia, discussió...) dels articles citants es menciona el vostre article?
Aquest article realitza una anàlisi comparativa entre 3 països a partir de reflexions de docents i estudiants sobre l'ensenyament virtual universitari durant el confinament per la Covid-19.
L’article ha estat molt ben valorat per la comunitat científica internacional com ho demostren les 134 citacions a Web of Science (102 a la Core Collection) amb només cinc autocitacions. El nombre de citacions s’ha mantingut alt tots els anys des que es va escriure al 2020, amb 35 citacions al 2023, el que demostra la seva actualitat. Les citacions rebudes provenen de treballs situats a 35 àrees temàtiques (encapçalades per Educació, Ciències socials, Psicologia i Comunicació) el que ens parla del caràcter interdisciplinari del nostre article.
Podem contextualitzar les citacions dient que ha estat especialment citat als Background (antecedents), que demostra com l’article ha passat a formar part del corpus teòric sobre el tema. També hi ha citacions a Discuss, Basis i Support i, en canvi cap a Differ, el que mostra el grau d’aprovació entre els especialistes.
Que es tracta d’una obra molt citada al seu camp queda palès a Scopus que ens mostra un Field-Weighted Citation Impact de 12.41, el que significa que ha obtingut un 124% més de citacions que les esperades; així mateix el Citation Benchmarking el situa al percentil 99 el que indica que està entre l’1 % dels articles més citats a la seva àrea de coneixement a nivell mundial.
Tornant a WoS veurem que dintre de la revista on es publica (Revista latina de comunicación social) és l’article més citat el 2020 i el segon més citat des de l’any 2006, que és l’any on la revista comença a tenir presència a WoS. El nombre excepcional de citacions de l'article portarà a la revista a atorgar als seus autors el premi Roblón 2023 a l’article més citat a Scopus; el premi va ser entregat durant el XV Congreso Internacional LATINA de Comunicación Social (novembre 2023).
L'amplia difusió internacional de l'article queda palesa veient que 27 de les revistes que el citen són revistes en anglès i els autors que ho fan provenen de prop de 200 universitats pertanyents a 24 països de 4 continents; entre aquestes universitats destaca la University of British Columbia (en el núm. 25 de la classificació mundial segons el Webometrics Ranking of World Universities); també volem destacar la Universitat de Barcelona (amb 4 citacions) i la Universidad Complutense de Madrid (amb 6 citacions) que són la primera i segona millors universitats espanyoles; i la Pontificia Universidad Católica del Perú, la Universidad de Buenos Aires i la Universidad Autónoma de México, totes elles les primeres universitats dels seus països segons la web Webometrics.
Si parlem de vàlua i prestigi trobem autors que citen aquest article àmpliament reconeguts en el seu camp com María-Pilar Martínez Jiménez de la Universidad de Córdoba o Claudia Krebs de la British Columbia, totes dues amb un h-index de 15 a WoS. Varis dels articles que citen el nostre tenen al seu torn moltes citacions a WoS com 10.3390/su13137259 amb 39 citacions i 10.3916/C70-2022-01 amb 28. Finalment, dir que el JCR ens mostra com 5 de les revistes que citen l'article tenen un factor d'impacte a l'any de la publicació de l'article que les situa al quartil 1: Comunicar, Education and information technologies, International Journal of educational technology in higher education, Australasian journal of educational technology i Education sciences.
[Font de les dades: WoS, Scopus, JCR, Webometrics. Data de consulta: 14/06/2024]
- Com sé si les citacions del meu article són moltes o poques?
És impossible saber-ho només tenint en compte el número de citacions ja que depèn de diversos aspectes com la disciplina; per això us suggerim que utilitzeu també els indicadors que contextualitzen aquestes citacions com el Citation Benchmarking, el Field Citation Ratio o el Field-Weighted Citation Impact. Aquests indicadors us diran si les citacions del vostre article estan per sobre o per sota de la mitjana tenint en compte aspectes com la disciplina, la tipologia documental o la data. - Què he de fer si el meu article no té citacions?
Hi pot haver diferents causes: que el document sigui molt recent o que sigui d’una disciplina on les citacions arriben lentament (per exemple Humanitats). Tot això ho haureu de justificar. Penseu també que no heu de trobar evidència de valor per tots els camps; potser el vostre article no té citacions encara però ha estat publicat en una revista molt prestigiosa o té molta influència social. - He d'incloure les citacions fetes pel propis autors al recompte final?
Heu de seguir les instruccions de la convocatòria sobre aquest tema; hi ha convocatòries que indiquen que les autocitacions s’han excloure del recompte. - Trobo a Scopus el meu article però on trobo el Citation Benchmarking i el Field-Weighted Citation Impact?
El Field-Weighted Citation Impact el veureu a la pàgina principal de l'article per les seves sigles (FWCI); també us dona el percentil que és el Citation Benchmarking. Si ho voleu veure més clarament cliqueu a View all metrics i More metrics. - Puc posar en aquest apartat les citacions que apareixen a ResearchGate o a Academia.edu?
Consulteu la convocatòria. En principi ho podeu fer si no trobeu citacions a fonts recomanades com WoS, Scopus, Dimensions, Dialnet o Google Scholar.