Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Antropologia Social i Cultural

Ens deixa la professora Teresa San Román

15 jul. 2024
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El departament d'Antropologia Social i Cultural estem de dol per la pèrdua de la professora Teresa San Román aquest diumenge 14 de juliol.

Teresa San Román

Teresa San Román Espinosa, nascuda el 1940 a la localitat pontevedresa de La Guardia, va ocupar entre el 1982 i el 2010 la càtedra d'antropologia social al departament, on va ser un referent i puntal de la forma d'entendre i ensenyar l'antropologia, del qual n'és hereu l'actual Grau que impartim i la seva seqüència pràctica d'assignatures que ens ha valgut l'acreditació d'Excel·lència i el reconeixement d’Excel·lència docent per part de la Facultat. Per la seva forma de fer i entendre l'antropologia, des d'un posicionament forma exigent, rigorós i honest, pel seu treball pioner amb la comunitat gitana, per les seves propostes teòriques sobre la marginació i pel seu compromís personal amb les persones i comunitats excloses, que la va portar a desenvolupar una antropologia aplicada, San Román ha estat un referent indiscutible per a l'antropologia espanyola.

 

Teresa San Román va començar els seus estudis fent història, amb la intenció de dedicar-se a l'arqueologia, però tot just començar va decidir estudiar antropologia. Va fer estudis a la Universitat de Londres, on va fer el màster i la tesi doctoral (1967) sota la supervisió de Phyllis Kaberry. La seva carrera s'ha basat en la simbiosi entre l'etnografia com a base per a la construcció teòrica i la teoria com a forma d'entendre l'etnografia, a partir de les quals després, des d'un coneixement ben fonamentat, plantejar propostes d'antropologia aplicada, sempre a partir d'escoltar les comunitats i les persones amb qui treballava, promovent una intervenció ètica i professional enfocada cap a una proposta intercultural per afrontar situacions d'exclusió i risc social. Va ser una de les primeres acadèmiques que va proposar la distinció entre marginació i cultura, així com la necessitat de fer intervencions diferenciades basades en els valors i la cohesió social. Gran part de la seva recerca s'ha centrat en l'estudi de la marginació, la pobresa i el racisme, ja fos amb les comunitats en barris perifèrics de Madrid i Barcelona, amb la comunitat senegambiana o en l’àmbit de la vellesa.

 

La seva tasca al voltant de les minories ètniques ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi Rogeli Doucastella de Recerca en Ciències Socials, Premi Hidalgo a la trajectòria professional de lluita contra el racisme, Medalla de l'Ordre Civil a la Solidaritat del Ministeri de Treball i Afers Socials, Premi 8 d'Abril de l'Institut de Cultura Gitana, premi Memorial Àlex Seglers (que atorguen la UAB i l'Ajuntament de Sabadell), la Creu d'Or de l'Ordre Social de la Solidaritat Social del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (2005), la distinció de Jaume Vicens Vives (2010) i la Medalla de Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit cultural, científic, cívic i esportiu (2023). Va ser, a més, membre d'honor de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i Premi de la Fundació Secretariat Gitano (2011), entitat que aquest diumenge ha recordat a les xarxes socials que Sant Román "va lliurar gran part de la seva vida al poble gitano ".

 

Justament aquest any el departament ha posat en marxa una Col·lecció Digital Etnografia i Antropologia del Departament d’Antropologia Social i Cultural, (Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona) que és hereva i recupera, en un renovat format digital i en obert, la col·lecció de publicacions en antropologia creada el 1998 per Teresa San Román. El primer número publicat tot just fa un mes, era una reedició revisada per l'autora d'una de les seves obres més importants i que ha esdevingut un clàssic, "Los muros de la separación. Ensayos sobre alterofobia y filantropía", publicada originalment el 1996.

 

L'any 2007 uns estudiants de l'assignatura d'Antropologia dels Pobles d'Espanya li van fer una entrevista on explicava els seus orígens en la disciplina, com va a arribar a fer la seva etnografia amb la població gitana i les seves aportacions teòriques. L'entrevista es va publicar a la revista digital del Departament, Perifèria, i està disponible en obert per a qui vulgui conèixer millor la figura d'una antropòloga que ens ha marcat a tots i totes i que ens deixa un llegat enorme. 

https://revistes.uab.cat/periferia/article/view/v7-n2-molina-ricart-rodriguez
 

Gracias, Teresa!

Dins de