Neix Alimenta't amb ciència, un projecte per lluitar contra les fake news en el món de l'alimentació
La UAB i la UB impulsen una plataforma de divulgació per combatre la desinformació en l’àmbit de la nutrició, la innocuïtat, la tecnologia i la sostenibilitat alimentàries.
Són tòxics els additius que trobem en els aliments? Menjar fruita al final dels àpats engreixa? Els ous ecològics són més segurs i saludables que els produïts de manera convencional? És cert que l’oli de coco redueix el colesterol? En l’àmbit de la nutrició i l’alimentació, esbrinar la veracitat d’una notícia potencialment enganyosa no és gens fàcil. La difusió generalitzada de notícies falses —les conegudes fake news— en el sector agroalimentari pot portar a confusió el consumidor compromès amb la salut i la sostenibilitat alimentària.
Alimenta’t amb ciència és un projecte innovador de creació i difusió de material audiovisual per ajudar a combatre la propagació de fake news i la desinformació en l’àmbit de les ciències de l’alimentació. És una iniciativa impulsada pels professors Oriol Comas-Basté, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i el Campus Torribera de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, i Carolina Ripollés-Ávila, de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.
El projecte, finançat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) en la convocatòria Joan Oró de l’any 2022, té el suport de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments (CTA) i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA).
Ciència contra les fake news en alimentació
«La difusió de notícies falses té una velocitat de difusió sis vegades superior a una notícia real, i això genera un gran impacte en la societat», explica el professor Oriol Comas-Basté, del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la UB. «Aquest fenomen és perillós perquè alimentar-se és un fet molt quotidià que, a més, té una estreta relació amb la salut», assegura l’investigador, que és membre també de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB).
«Les plataformes digitals i les xarxes socials condueixen a una exposició excessiva a aquestes fake news. Un dels sectors més afectats és l’agroalimentari, fins al punt que alguns estudis indiquen que un 30 % de les fake news que circulen per Internet són sobre alimentació», detalla la professora Carolina Ripollés-Ávila, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
En aquesta iniciativa, que estarà activa tot el 2023, hi participa personal investigador altament especialitzat d’universitats i centres de recerca de Catalunya que respondran, des de l’evidència científica, a les consultes i preocupacions de la ciutadania en matèria d’alimentació.
Una plataforma oberta a les preguntes de la ciutadania
Al web del projecte, tots els usuaris podran trobar informació general sobre la iniciativa i els vídeos que es publicaran periòdicament per abordar diverses temàtiques d’interès social sobre alimentació. El projecte també es pot seguir per xarxes socials (Instagram, Twitter, Tik tok, YouTube), en què es farà difusió de càpsules audiovisuals i de totes les novetats sobre les temàtiques analitzades pels experts.
Amb aquesta iniciativa, el projecte vol obrir ponts de diàleg amb totes les persones preocupades per l’alimentació, la detecció de notícies falses i la comprovació de notícies potencialment enganyoses en aquest àmbit del coneixement.