Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Reconeixement per a dos projectes d'investigadores d'Antropologia Social i Cultural

14 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un projecte per a la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera de l’Ebre i un altre per a l’estudi i millora del barri de Can Puiggener (Sabadell) d’investigadores del Departament d’Antropologia Social i Cultural han estat reconeguts en la convocatòria d’ajuts a la recerca Creu Casas Sicart de la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner, que s’atorguen a recerques en els àmbits local i comarcal que incorporen la transferència de coneixement.

Els dos grups de recerca premiats per la Xarxa Vives
Les investigadores que duran a terme l'estudi al barri de Can Puiggener de Sabadell (esquerra) i sobre la memòria democràtica a la Ribera de l'Ebre.

El projecte “La construcció de la pau i la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera de l’Ebre” proposa aprofundir, des d’una mirada etnogràfica, en el coneixement de les conseqüències de la guerra civil i la dictadura a la Ribera de l’Ebre, construint espais intergeneracionals de reflexió, producció social i pensament crític.

D’una banda, el projecte recuperarà la memòria com a un imperatiu de memòries en perill d’extinció, amb les especificitats de gènere. I per l’altra, capacitarà les noves generacions per recuperar-la, a través de tallers. Per tant, des d'un abordatge regional, l’interès recau en analitzar el franquisme, no com a circumstàncies del passat, sinó com una experiència col·lectiva, transversal i actual.

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ha impulsat aquest projecte amb l’equip de recerca i formació format per Virginia Fons i Julieta Olaso, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, i Sandra Ordoño, investigadora de la secció d'Etnologia del CERE.

“El franquisme confronta temporalitats i representacions molt diferents que proporcionen les eines per a la comprensió d'un període turbulent que necessitem analitzar críticament, desxifrar i comprendre. Per això, considerem que cal abordar-ho des de la diversitat temporal i l'heterogeneïtat que caracteritza la memòria”, plantegen les investigadores en la presentació del projecte. “Entenem que tant la temàtica com els resultats de la recerca traspassen l'interès científic i institucional, ja que el principi fonamental és transformar i construir una societat més justa i igualitària”, hi afegeixen.

Estudi social d’un barri petit, divers i segregat

El segon projecte reconegut ha estat un estudi sobre el barri de Can Puiggener de Sabadell, el més petit en nombre d’habitants, amb una alta diversitat cultural i força segregat del conjunt urbà. El durà a terme el grup de recerca EMIGRA i la Fundació Bosch i Cardellach, en la seva línia FBC-Lab sobre temes de preocupació per la ciutat.

“L’estudi social d’entorns urbans segregats que acumulen indicadors de desigualtat i complexitat sociodemogràfica ha de superar enfocaments miserabilistes i seguir models innovadors i participatius”, explica Silvia Carrasco, directora d’EMIGRA. “Tot i ser un barri que presenta indicadors de pobresa i desigualtat preocupants, cal aprofundir en el coneixement de les dinàmiques i les necessitats socials des d’una perspectiva que involucri tots els protagonistes i els agents que actuen al barri i del seu potencial transformador.” detalla la investigadora.

L’estudi inclourà un petit audiovisual a mode de sensibilització i retorn, i els resultats hauran de servir per millorar les actuacions polítiques i socials.

L’equip del projecte el formen Silvia Carrasco i Teresa Tapada, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB; Arnau Ribot, graduat en antropologia i economía per la UAB; Marga Pérez-Costa, mestra i voluntària en programes socials al barri de Can Puiggener, i Glòria Dalmau, historiadora i directora de la Fundació Bosch i Cardellach.

Dins de