Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB acull el primer Congrés Europeu de Xarxes Socials

17 juny 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Més de 300 investigadors es reuneixen de l'1 al 4 de juliol per estudiar les xarxes socials i personals en àmbits com la política, el medi ambient, la criminologia o la salut.
La UAB acull el I Congrés Europeu de Xarxes Socials
“El concepte de Xarxes Socials (Social Networks) té més de mig segle, encara que ara hagi cobrat rellevància amb el sorgiment de les xarxes socials on line o social media. Va ser encunyat pels científics en l'estudi dels patrons d'interacció entre persones o entitats. Psicòlegs, antropòlegs, matemàtics i sociòlegs, entre uns altres, van recollir sistemàticament relacions socials i van intentar incorporar-les en els seus models analítics per tractar de comprendre i explicar millor diversos problemes de recerca, com la difusió d'idees o conductes, la mobilització col·lectiva o el suport social, entre molts altres”, explica José Luis Molina, professor d'Antropologia Social i Cultural i investigador del grup egolab-GRAFO de la UAB, que acull  el I Congrés Europeu de Xarxes Socials (EUSN) de l'1 al 4 de juliol a la Facultat de Filosofia i Lletres.

Més de 300 investigadors s'han inscrit per participar en aquesta primera edició. Amb més de 350 ponències, 17 tallers pràctics, exposicions de recerques en curs, novetats bibliogràfiques i espais de debat, l’EUSN inaugura una sèrie regional que agrupa esdeveniments científics fins llavors organitzats de forma paral·lela en diferents països europeus. En aquest sentit, la primera edició de EUSN jugarà un paper clau com a llançadora per a futures trobades regionals, com és el cas d'Amèrica Llatina.

Aquesta nova versió europea troba la seva raó de ser en el seu caràcter interdisciplinari: les xarxes socials de coneixement, les aplicacions en criminologia, els mètodes mixts d'anàlisis, l'estudi de les elits, l'estudi del medi ambient, els algoritmes d'extracció massiva de dades, les plataformes informàtiques de xarxes socials, les xarxes polítiques, els emprenedors, la influència social o la cura de la salut són algunes de les temàtiques sobre les quals es presentaran estudis i es faran debats.

Ètica i recollida de dades
Una de les sessions destacades del Congrés té lloc el dijous 3 de juliol. Està dedicada a reflexionar sobre l'ètica en la recollida de dades i el seu ús per a la recerca de les xarxes socials, davant l'actual del debat sobre la privadesa de dades amb què es troben els investigadors, avui més que mai, amb les innovacions d'internet.

Una altra sessió remarcable serà la intervenció, el dimarts 1 de juliol, del director del CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas), Félix Requena Santos, qui presentarà dos volums clàssics en la literatura de les xarxes socials, traduïts per primera vegada al castellà: Comprender las redes sociales: Teorías, conceptos y hallazgos de Charles Kadushin i Análisis de redes sociales: Métodos y aplicaciones escrit per Stanley Wasserman i Katherine Faust.

La presentació es farà juntament amb una taula especial reservada per a la trobada d'investigadors sobre xarxes socials a Amèrica Llatina, amb l'objectiu de consolidar la maduresa de la recerca en aquest camp.
Dins del propi Congrés es durà a terme un estudi de xarxa de col·laboració científica, que serà presentat, juntament amb un lliurament de premis i altres esdeveniments el dijous 3 de juliol a partir de les 20:00h, aUAB Casa-Convalescència (carrer Sant Antoni Mª Claret, 171, Barcelona).

La conferència està organitzada pel grup de recerca egolab-GRAFO del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB -coordinada pel professor José Luis Molina i la investigadora Ramón y Cajal Miranda J. Lubbers-, amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres, el Grup Algorithmics de la Universitat de Konstanz (Alemanya) i el Laboratori de Xarxes Personals i Comunitats (LRPC) de la Universitat de Sevilla. Altres departaments i instituts de la UAB donen suport a la Conferència, com el Centre d'Estudis Sociològics de la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT-EEI) del Departament de Sociologia i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).

Dins de