La diversitat protagonitza el nou curs a la UAB
El mot unidiversitat, que neix de les paraules universitat i diversitat, serà l’eix central del curs acadèmic 2025-2026 per reivindicar la diversitat de la comunitat de la UAB i posicionar-se a favor de la diversitat de la societat, en general. A més de la campanya i de diferents accions al llarg del curs, la unidiversitat protagonitzarà també les carpetes de la UAB. «Tothom és UAB» és el lema que acompanya aquest concepte.

La universitat vol reconèixer, comprendre, acceptar i valorar la diversitat com a riquesa en les maneres de ser i fer.
Partint de la base que una societat, comunitat o organització diversa conté una àmplia varietat de persones que representen diferents cultures, gèneres, orientacions sexuals, edats, religions, capacitats, trajectòries i factors físics, genètics i personals, la UAB dedicarà el curs acadèmic 2025-2026 a la diversitat. La Universitat vol reconèixer, comprendre, acceptar i valorar la diversitat com una riquesa en les maneres de ser i de fer i apreciar les singularitats i diferències de cada individu.
Per aquest motiu ha creat el concepte unidiversitat com a protagonista de la campanya del nou curs (apareixerà a les carpetes de l’alumnat, bosses, lones, anuncis, etc.), així com de la lliçó inaugural del curs, del Vagó de la Ciència i de diferents accions que la UAB durà a terme que afecten la comunitat universitària.
La diversitat serà l’eix que guiarà el Vagó de la Ciència, iniciativa que cada any la UAB i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) destinen a un aspecte científic per divulgar entre els viatgers d’aquest mitjà de transport.
A partir dels anys setanta del segle passat van sorgir les primeres crítiques al coneixement científic hegemònic (masculí, blanc i occidental) i van començar a emergir en la ciència els estudis que parlen de la situació de les dones, de les persones racialitzades, de les minories sexuals, etc., i es van anar consolidant nous posicionaments per investigar la perspectiva de gènere, la interseccionalitat, el coneixement situat, etc. Totes aquestes formes de creació de coneixement es caracteritzen per comprendre la realitat de manera complexa i diversa, tant pel que fa a les temàtiques que són objecte d’estudi com per la posició teòrica des de la qual s’investiga.
Triar el gènere
Una altra novetat important és que a partir del pròxim curs cada estudiant podrà triar amb quin gènere vol que se li adrecin des de la Universitat, i es farà constar també en els informes d’adaptació acadèmica dels alumnes que ho requereixin. Així doncs, en qualsevol moment l’alumnat podrà canviar la seva informació de gènere a l’apartat El meu perfil del seu expedient.