Sala de premsa

Es crea material pedagògic i comunicatiu sobre la Mutilació Genital Femenina (MGF)

Imatge Uma Alcaide i fragments dels videos

La Fundació Wassu ha treballat en un paquet de material pedagògic per a professionals, activistes, entitats, centres socioeducatius o sociosanitaris i ajuntaments, entre d’altres, per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la pràctica de la mutilació genital femenina.

16/05/2024

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una violació fonamental dels drets de les nenes i dones; són tots aquells procediments que impliquen l'extirpació parcial o total dels genitals externs femenins, o lesions dels òrgans genitals femenins per motius no-mèdics.  Actualment, més de 200 milions de dones i nenes són supervivents de la MGF en els 30 països de l'Àfrica, Orient Mitjà i Àsia, on es concentra aquesta pràctica. Així mateix, 15 milions d'adolescents d'entre 15 i 19 anys estan en risc de ser mutilades d'aquí a 2030, d'acord amb les xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a l’any 2016.

El projecte Veus de Canvi ha comptat amb la participació de joves activistes vinculades a la lluita per l'abandonament de la MGF, les quals volen abordar aquesta qüestió des d’una mirada intercultural crítica, posant a disposició de la ciutadania tots els recursos per a l’abordatge de la pràctica amb la finalitat última de promoure el seu abandonament. 

Per una banda, s’han traduït i doblat a l’anglès una sèrie de vídeos en els quals joves activistes debaten sobre els diferents impactes que pot arribar a tenir la pràctica de la MGF i les diferents dimensions.

Per una altra banda, s’han elaborat tres vídeos curts per difondre principalment a través de les xarxes socials. A partir de la història d’una nena africana, la Kadijatou, es reflexiona entorn els discursos i els relats que trobem sobre la pràctica de la MGF en tres àmbits importants de la vida: els mitjans de comunicació, els professionals de l’educació, i la salut i la pressió social. Els vídeos es divideixen en dues parts; la primera, en què hi ha la narració d’una situació en què es troba la Kadijatou. I, la segona, que es tracta d’una reflexió sobre aquests i discursos, a càrrec d’Uma Alcaide, activista i experta en MGF.

Així doncs, la publicació dels materials pot facilitar l'aprenentatge mutu i la millora de les intervencions en la prevenció de la MGF, a la vegada que altres professionals i organitzacions que treballen en aquest àmbit poden beneficiar-se del coneixement, les estratègies i les bones pràctiques compartides en aquests vídeos. 

Pots consultar tots aquests materials aquí.

Aquest projecte ha estat desenvolupat per la Fundació Wassu amb el suport del Fons Català de Cooperació i la col·laboració de la Fundació Autònoma Solidària i de les activistes Uma Alcaide, Mariana Jallow, Nogay Ndiaye i Mariama Jallow.