Sala de premsa Premsa i mitjans

Montserrat Bacardí, Marià Carbonell i Miquel Molist, nous membres de l’IEC

Institut d'Estudis Catalans
Montserrat Bacardí, Marià Carbonell i Miquel Molist, catedràtics de la UAB,  ingressen com a nous membres numeraris de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC. Aquesta secció centra la seva recerca en la història de la literatura, les arts i el dret. 

17/12/2019

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha incorporat tres catedràtics de la UAB com a nous membres numeraris de la Secció Històrico-Arqueològic: Montserrat Bacardí,del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental; Marià Carbonell, del Departament d'Art i Musicologia; i Miquel Molist, del Departament de Prehistòria.

Montserrat Bacardí és doctora en filologia hispànica i llicenciada en filologia catalana a la Universitat de Barcelona. Actualment imparteix classes a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB i coordina, des del 2014, el grup de recerca Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació. Els seus projectes se centren en la història de la traducció i la recepció literària als Països Catalans, àmbit en què és considerada un referent. També ha investigat l’obra d’autors com Joan Sales, Anna Murià o Pere Calders, entre d’altres. A més, dirigeix la Càtedra Jordi Arbonès de la UAB des que es va fundar, l’any 2003.

D’altra banda, Marià Carbonell és doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona i catedràtic d’història de l’art des del 2011 a la UAB. El seu camp d’investigació s’ha centrat en l’estudi de l’arquitectura i l’art d’època moderna a Catalunya i a Mallorca. A més, ha estat vocal de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya (1997-2008), membre de la comissió de seguiment de les obres de la catedral de Mallorca (2000) i, des del 2005, és membre del comitè científic de l’Institut Internacional d’Estudis Borgians (València).

Finalment, Miquel Molist és llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona i doctor en prehistòria oriental per la Universitat de Lió II. És catedràtic del Departament de Prehistòria de la UAB, del qual va ser director durant quatre anys (2005-2009). També és membre de la Comissió de Doctorat i de la junta permanent de l’Escola de Doctorat. I la seva activitat de recerca se centra en l’estudi de l’origen i la consolidació de les primeres societats agrícoles a Catalunya i la Mediterrània oriental.

La Secció Històrico-Arqueològica va ser creada el 1911, quatre anys després de la fundació de l'IEC. La recerca de la secció comprèn la història de la literatura, la història de les arts i la història del dret, tot entenent aquestes disciplines "el sentit més ampli i centrades en l'estudi dels territoris de llengua catalana". A més, emet informes i dictàmens sobre escuts municipals, banderes i béns d'interès cultural.