Sala de premsa Premsa i mitjans

L’Esfera UABCEI celebra el Xè Aniversari del Consell Europeu de Recerca

10è aniversari de l’ERC
Les investigadores i els investigadors de l’Esfera UABCEI van protagonitzar l’acte del 30 de març, celebrat al CRAG, per commemorar el Xè Aniversari d’aquest programa europeu. La trobada va palesar la importància de la recerca innovadora i de frontera que ha afavorit l’ERC al llarg dels deu anys d'existència.

30/03/2017

La trobada va comprendre la presentació de quatre investigadores i investigadors de diferents àrees de coneixement de l’Esfera UABCEI, que van explicar la seva experiència de recerca amb el suport de l’ERC: Isabelle Anguelosvki (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals), Ana Caño (Centre de Recerca en Agrigenòmica), Mario Cáceres (Institut de Biotecnologia i Biomedicina) i Marta Mas (Institut de Ciència de Materials de Barcelona).

Tots ells, juntament amb altres investigadors que van protagonitzar un vídeo emès durant l’acte, van destacar que obtenir un ajut del Consell Europeu de Recerca suposa un gran reconeixement, amb una incidència molt positiva per a la carrera investigadora, perquè els ha permès centrar-se més en l’objecte d’estudi i millorar-ne la qualitat, crear equips de treball altament qualificats i gestionar els projectes de manera més eficient i tranquil·la. També els ha aportat una major valoració a nivell internacional.

Les autoritats que hi van assistir van palesar la important tasca realitzada per l’ERC per al desenvolupament de projectes de recerca d’excel·lència innovadors i de frontera a Europa.

Tant la rectora com el vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Margarita Arboix i Armand Sánchez, respectivament, van assenyalar el compromís de la Universitat amb els investigadors amb un ajut ERC i amb tots aquells que estan pensant en presentar un projecte. “Enfortir la recerca d’excel·lència és un dels eixos estratègics de l’equip de govern, perquè tenim el potencial per ser punt de referència dins del sistema de recerca del país amb aquest tipus de projectes”, va manifestar Armand Sánchez.

Per la seva part, Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, va descriure l’ERC com una eina per recuperar talent per a Catalunya, atès que gairebé la meitat dels investigadors amb un ajut del programa que hi ha al país han estudiat fora, i es va congratular de l’esforç i els resultats de les institucions i dels investigadors per fer bona ciència.

També hi va intervenir Núria Sebastián, exvicepresidenta de l’ERC, qui va parlar sobre la visió estratègica del Consell. “Es vol avançar al futur i donar resposta a reptes que potser encara no s’han plantejat”, va dir, alhora que va destacar la voluntat de reconèixer qüestions substancials que alhora siguin senzilles d’implementar.

Sebastián també va donar algunes dades de l’impacte del programa ERC: ha invertit més de vint mil milions d’euros al llarg d’aquests anys, suposa un 17% del pressupost del programa H2020, unes  50.000 persones han treballat o treballen en projectes de l’ERC, s’han fet més de 100.000 publicacions vinculades a aquests projectes i s’han generat unes 800 patents.

Finalment, Ester Rodríguez, persona de contacte estatal del programa, va oferir informació pràctica sobre la participació a les convocatòries i el funcionament del procés d’avaluació.

L’acte va comptar també amb la presència del coordinador de la Delegació del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, i del director del CRAG, José Luis Riechmann.

Promovent l’excel·lència

L’European Research Council va ser creat l’any 2007 per la Comissió Europea amb l’objectiu de promoure l’excel·lència en la recerca a Europa, mitjançant finançament competitiu per a investigadors i investigadores de qualsevol nacionalitat i àrea de coneixement.

Els programes de l’ERC (Starting Grants, Advanced Grants, Consolidator Grants o Proof of Concept) estan oberts als millors investigadors d’arreu del món que vulguin portar a terme recerca d’avantguarda en un dels estats membres de la Unió Europea o dels països associats.