Sala de premsa Premsa i mitjans

Experts internacionals debaten sobre diversitat sexual i de gènere, per primer cop a Barcelona

CongresSexualitats
Des d’aquest dimecres 13 fins al divendres 15 de setembre, acadèmics, professionals i activistes internacionals analitzaran a Barcelona, a l’Espai Francesca Bonnemaison, la diversitat sexual i de gènere des d’una òptica que tingui en compte les diferències que impliquen les qüestions d’origen, classe social, edat, religió i (dis)capacitats.

12/09/2017

Quin és el rol de les xarxes socials i els mitjans en la configuració de les identitats sexuals? Quines polítiques s’apliquen en relació amb el col·lectiu LGTB i quins efectes hi tenen? Quines estratègies de resistència hi ha als processos de medicalització i patologització de les identitats sexuals no normatives?

Aquestes i altres qüestions s’analitzaran en el IV Congrés Europeu sobre Geografies de les Sexualitats, coorganitzat per Grup de Recerca Gènere i TIC de l’Internet Interdisciplinary Insitute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Grup de Recerca de Geografia i Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquest Congrés, que se celebra per primer cop a Barcelona i que en edicions anteriors ha tingut lloc a Brussel·les (2011), Lisboa (2013) i Roma (2015), s’inaugurarà el dimecres 13 de setembre, a les 9 h, amb una taula rodona sobre les lluites LGTB a Catalunya.

La inauguració consistirà en una taula rodona amb diferents experts que han debatut sobre les lluites LGTB a Catalunya, moderada per la professora de Geografia de la UAB Maria Dolors Garcia Ramon. Hi han participat l’investigador de la Universitat de Vic Gerard Coll-Planas, l’advocada i activista feminista Laia Serra, la investigadora i activista feminista Miriam Solá, i Judit Juanhuix, científica i activista trans.

Durant els tres dies es tractaran un total de 160 temes diferents distribuïts en 33 sessions paral·leles. El primer dia hi haurà ponències amb títols com «Interseccionando identidades: madre y lesbiana», «International lesbian couples living in Spain: legal rights, intimate citizenship and new family formations» o «Islamofobia de género y educación secundaria en España: actuar contra las discriminaciones desde los institutos», entre altres.

En la sessió plenària del dijous, Eleanor Wilkinson, de la Universitat de Southampton parlarà, en «The Lonely Queer», sobre les persones solteres que estan satisfetes amb el seu estil de vida, i Lucas Platero, del CSIC, sobre la invisibilitat de les maternitats i paternitats de persones trans a España.

En les sessions paral·leles d’aquesta jornada es tractaran temes com el tractament als mitjans de comunicació de les paternitats gais, les representacions de la masculinitat a les xarxes de contactes homosexuals o les expressions del gènere i la intimitat als canals de cites a internet.

La conferència de cloenda, «Homonationalism in Trump times», que tindrà lloc el divendres 15 a les 18.30 h, anirà a càrrec de la professora de la Universitat Rutgers (Nova Jersey) Jasbir Puar, que va encunyar el terme homonacionalisme, concepte que permet comprendre com s’han instrumentalitzat les polítiques relacionades amb lesbianes, gais, bisexuals i persones trans (LGTB) per a justificar posicions racistes, xenòfobes i islamofòbiques per part dels estats.

Aquesta experta, autora de l’assaig Terrorist Assemblages: Homonationalism in Queer Times ‒guanyador del Cultural Studies Book Award 2007 de l’Associació d’Estudis Asiàtics Americans‒ i columnista al Guardian i el Huffington Post, reflexionarà sobre els últims deu anys d’homonacionalisme i els seus efectes. En concret, posarà el focus en allò que la presidència de Trump i altres governs de dretes poden suggerir sobre els èxits i fracassos de les plataformes de drets humans LGBTQ i sobre l’elasticitat de l’homonacionalisme.

Podeu consultar el programa sencer aquí: https://egsc2017.wordpress.com/