La UAB i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat acorden col·laborar
27/04/2016
Avui, al Rectorat de la UAB, el rector de la Universitat, Ferran Sancho, i el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), Miguel Pajares, han signat un conveni per col·laborar en accions que puguin donar resposta a les necessitats d’ajuda a les persones refugiades.
L’acord preveu que les dues institucions cooperin en diferents aspectes. Entre d’altres, es preveu que la UAB faciliti a persones refugiades la possibilitat de cursar estudis universitaris mitjançant la promoció de beques existents i d’altres recursos. A més, a través de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), la UAB desenvoluparà programes de voluntariat entre la comunitat universitària per participar en accions de suport a les persones refugiades. El conveni permet també que la UAB posi el lloguer d’habitatges a la Vila Universitària a disposició de la CCAR. A més, la UAB i la CCAR es comprometen mútuament a posar a disposició d’ambdues institucions les col·laboracions que cadascuna d’elles tingui amb altres entitats.
Les accions dutes a terme a la UAB seran coordinades pel Vicerectorat d’Estudiants i Cooperació i per la FAS. Una comissió mixta formada per representants de la Universitat i de la CCAR farà el seguiment de la col·laboració.
La FAS està treballant per dissenyar i coordinar les accions conjuntes d’acollida i acompanyament per tal de facilitar els processos d’inclusió i autonomia d’aquestes persones dins la comunitat universitària. La Fundació està elaborant un pla de suport a l’acollida i acompanyament dirigit, d’una banda, al reforç de competències lingüístiques i, de l’altra, a l’acompanyament instrumental i social a les persones nouvingudes. Aquestes accions seran articulades mitjançant un programa de voluntariat lingüístic -en coordinació amb la Facultat de Traducció i Interpretació- i d’un programa d’acompanyament instrumental i social a les persones sol·licitants de protecció internacional que resideixen a la Vila.
A més, a través del Servei de Llengües de la UAB, s’ofereix formació intensiva en competències en llengua castellana, amb la previsió d’ampliar la intensitat i la diversitat d’aquestes sessions i d’incloure l’aprenentatge de la llengua catalana.
D’altra banda, per tal de garantir l’accés de les instal·lacions i serveis de la UAB, s’ha establert un acord de col·laboració amb el Servei d’Activitat Física de la Universitat per a l’ús de les instal·lacions esportives, i s’ha gestionat la tramitació de carnets de la UAB que garanteixin l’accés al servei de biblioteques del campus.
I, de manera coordinada amb Dinamització Comunitària, es facilitarà informació sobre les activitats que es realitzen en el marc de la UAB per tal d’afavorir el coneixement de l’entorn i la participació en tots els àmbits de la vida universitària.
A l'acte de signatura del conveni, a més de Sancho i Pajares, han assistit, per part de la UAB, Núria García, vicerectora d'Estudiants i de Cooperació, Jordi Prat, director de la FAS, i Carla Marimon, responsable de Comunicació de la FAS; i, per part de la CCAR, Pascale Coissard, responsable d'Incidència, i Óscar Revilla, referent del Dispositiu d'Acollida.
Compromís amb els refugiats
La UAB ha estat implicada en la solidaritat amb les persones refugiades durant la crisi sobrevinguda al llarg dels darrers mesos. Des de setembre de l’any passat, ha treballat en un seguit de propostes per aportar l’expertesa de la universitat i afavorir la màxima implicació de tots els serveis i recursos universitaris, i ha creat una comissió de seguiment per garantir la implementació d’aquestes propostes.
La UAB forma part de la iniciativa #universitatsrefugi i s'ha adherit al comunicat "Les universitats catalanes, amb els refugiats", a través del qual, les universitats públiques catalanes, agrupades a l'ACUP, expressen el seu suport a les persones refugiades i adquireixen el compromís de promoure la implicació de les comunitats universitàries i les accions relacionades amb l’acollida dels refugiats. L’acte públic de presentació del comunicat, l'octubre passat, va donar el tret de sortida a un seguit d'accions en aquest sentit.
El mes de desembre, la FAS i Cultura En Viu van organitzar la jornada "Refugiats a Europa. Mirades des del present cap al futur" amb motiu del Dia dels Drets Humans. I la FAS va dedicar el punt de llibre/calendari que va publicat a les persones refugiades.