Es celebra la "Jornada del dia de la Dona 8 de març: Mirades des de la recerca"

Imatge de la Jornada

Ahir va tenir lloc la “Jornada del dia de la Dona 8 de març: Mirades des de la recerca”. En aquesta notícia recollim l’esdeveniment en detall.

 

 

08/03/2024

La Jornada del dia de la Dona del 8 de març es va centrar en la recerca des d’una perspectiva de gènere, amb l’objectiu de conscienciar sobre les problemàtiques actuals i fomentar la recerca en aquesta àrea. La jornada va incloure ponències destacades i comunicacions d’investigadores i estudiants, que van tractar temes com la intel·ligència artificial, els reptes tecnològics i les bretxes de gènere en l’àmbit laboral, així com la recerca crítica en drets i gènere.

 

Com a ponents participaren:

Dra. Yolanda García Calvente que va parlar sobre la relació entre intel·ligència artificial, gènere i Dret Tributari, destacant com la tecnologia pot influir en l’equitat fiscal. Va destacar que, mentre la IA pot optimitzar els sistemes fiscals per a una major eficiència, també és crucial assegurar que aquestes tecnologies no perpetuïn ni exacerbin les desigualtats de gènere existents.

Dr. Jorge Torrent Margalef que va discutir els reptes tecnològics, ocupació i bretxes de gènere, emfatitzant la importància d’abordar les desigualtats en el món laboral. Va subratllar la importància de polítiques proactives que promoguin la formació en habilitats digitals per a dones i la necessitat d’eliminar els obstacles estructurals que impedeixen l’accés igualitari a les oportunitats laborals en camps tecnològicament avançats.

Dra. Isabel Carrillo Flores va presentar una recerca crítica en un enfocament de drets i gènere. Va parlar sobre com la recerca pot revelar i abordar les inequitats sistèmiques. També com una perspectiva de gènere en la recerca pot ajudar a desmantellar els estereotips i promoure una societat més justa i equitativa.

 

Com a comunicants van presentar els seus treballs estudiants de doctorat y de grau, oferint una visió fresca i actual sobre la recerca en gènere, la qual cosa demostra el compromís i el interès de la recerca en aquest àmbit. Així van participar:

Sandra Domene Pérez que va explorar la extrafiscalitat amb perspectiva de gènere en l’esport professional.

Laura Casas Diaz que va presentar un estudi sobre el crim de bruixeria al Pirineu (s.XV-XVII), oferint una visió jurídica sobre la persecució de les bruixes.

Joana Coll Borraz que va analitzar el tractament penal del delicte d’agressió sexual en l’àmbit conjugal i de parella.

Maria Àngels Capdevila Subirana que es va centrar en la fiscalitat del producte de proximitat de la ramaderia ovina, examinant com les polítiques fiscals poden afavorir l’equitat de gènere.

Lara Armengol Mora que va discutir sobre les treballadores de la llar i conflictivitat laboral, posant de relleu els desafiaments i les desigualtats que afronten les empleades domèstiques.

Valeria Jessica Calderón Bogoslavsky (presentació en línia) que va tractar els aspectes jurídics de les violències relacionades amb la salut sexual i reproductiva.