Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'Observatori commemora el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia amb una conversa sobre del recorregut del col·lectiu LGBTI a la UAB

10 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 16 de maig a les 13. 00 h a la Plaça Cívica commemorem el 17M amb la conversa col·loqui amb persones convidades del JALG i d'IRIS LGBT+ i moderat per Eugeni Rodríguez i Giménez

17M 2024

L’Observatori commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia el 16 de maig a les 13.00 h a la Plaça Cívica. Enguany, s’ha organitzat un col·loqui sobre el moviment LGBTI a la UAB en què participaran Eugeni Rodríguez, actual director de l’Observatori contra l’LGBTI-fòbia, Neus Miquel, exmembre del col·lectiu JALG de la UAB i Judit Silvestre i Carla Pascual, membres d’IRIS LGBT+.  Aquest acte, organitzat conjuntament amb l’actual col·lectiu LGBTI de la UAB, IRIS LGBT+  respon a la necessitat de recuperar el llegat del moviment LGBTI a la universitat.  

L’acte commemoratiu consisteix en un col·loqui amb les persones convidades, en el qual es reflexiona sobre els inicis del moviment, les experiències i les lluites d’aquell moment històric. El debat estarà presidit per la secretària general, Esther Zapater, i moderat pel director i fundador de l’Observatori contra l’LGBTI-fòbia, Eugeni Rodríguez i Giménez.  

Amb una història de lluita pels drets LGBTI al nostre territori, Rodríguez és activista, militant i portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). L'any 1985 va fundar, conjuntament amb altres joves, l’entitat Joves per l'Alliberament Gai (JAG) a partir del FAGC, una associació formada per persones joves compromeses amb els drets del col·lectiu. Sis anys més tard, va participar en l'organització a Barcelona de la conferència de la International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA), l'associació internacional més important en defensa dels drets de les persones LGBTI. Finalment, ha participat en l'elaboració de la llei catalana 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. 

Com a membres del col·loqui, hi serà Neus Miquel Tàpies, exmembre del col·lectiu Joves per a l’Alliberament Lesbià i Gai (JALG) mentre era estudiant de veterinària a la UAB. Així mateix, Judit Silvestre i Carla Pascual aportaran les seves experiències en tant que membres del col·lectiu IRIS LGBT+. 

Els drets LGBTI a la UAB, una història d’associacionisme estudiantil  

En els últims cinc anys, un 36,9% de les persones LGBTI a l'Estat Espanyol ha estat víctima d'algun tipus de delicte d'odi, segons les dades l'enquesta de 2023 de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+). A Catalunya, entre 2022 i 2023, les incidències LGBT-fòbiques van augmentar un 7%, tal com mostren les estadístiques de l'Observatori contra l'LGBTI-fòbia. Per aquest motiu, és necessari que es reivindiquin els drets de les persones LGBTI a les universitats. 

A aquesta mateixa conclusió van arribar un grup de joves l’any 1989, entre ells, l’actual director de l’Observatori contra l’LGBTI-fòbia, l’Eugeni Rodríguez i Giménez. Provinents del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, van crear l’associació Joves per l’Alliberament Gai. L’àmbit d’actuació era Catalunya, i tenien molta presència a la UAB. Durant aquella etapa van lluitar per excloure l’homosexualitat de la llista de malalties de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o modificar les bibliografies d’alguns manuals docents perquè no fossin LGBTI-fòbiques. Alguns dels testimonis d’aquella època queden recollits al llibre Dels drets a les llibertats. Una història política de l’alliberament GLT a Catalunya (FAGC 1986-2006). 

L'aturada del JAG no va significar que a la UAB no es continués reivindicant pels drets de les persones del col·lectiu. L'estiu de 1996, amb alguns ex-membres del JAG, es va crear una nova associació que, tot i tenir un nom molt similar, només actuava en l'àmbit de la UAB. Joves per l'Alliberament Lesbià i Gai (JALG) va treballar durant vuit anys sensibilitzant i visibilitzant el col·lectiu LGBTI. Van organitzar festivals, tallers, activitats i conferències, mantenint a la comunitat UAB molt activa. Alguns dels aspectes que més els preocupaven eren la defensa i conscienciació sobre els drets LGBTI així com prevenció de malalties de transmissió sexual, com el VIH. Així mateix, existia un grup de dones en què es feien reunions no mixtes. Com el JAG, la seva activitat va minvar després d’uns anys i el mes de maig del 2008  l'Arxiu General de la UAB va rebre tots els documents que el JALG havia generat, marcant el final d'aquesta associació. 

El 2017 es va crear Sin Vergüenza (SinVer) com a col.lectiu a la UAB, i com els seus predecessors també van actuar en l’àmbit de la sensibilització i la visibilització, però es va dissoldre el 2019. Finalment, tres anys més tard, el 2022, es va crear IRIS LGBT+, el col·lectiu que actualment està en funcionament.  

Quins recursos té la UAB per a les persones LGBTI? 

L’Observatori disposa d’un pla d’igualtat que contempla els drets de les persones LGBTI. A la vegada, el protocol contra l’assetjament també actua en casos d’LGBTI-fòbia i s’ofereix suport psicològic a través de la Unitat de Psicogènere. Per a les persones trans, també existeix un protocol de canvi de nom. Seguint la llei catalana 11/2014, la Generalitat ofereix una Guia per la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats a la qual ens adherim. 

També s’organitzen tallers, conferències i altres activitats en matèria d’igualtat de gènere, per això recomanen seguir-nos a les xarxes socials i rebre totes les notificacions. 

Dins de