Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Els XII Premis CIEU-FEiE 2024 reconeixen les persones més emprenedores de la UAB

10 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB, juntament amb la Facultat d'Economia i Empresa, van lliurar els premis a emprenedors i emprenedores sorgits de les aules de l'Autònoma, a la XII edició del certamen d'innovació, el passat 9 de maig, a la sala d'actes d'aquesta facultat. Es van reconèixer les trajectòries d'estudiants i alumni que havien destacat per la seva emprenedoria en els seus àmbits professionals, davant d'un públic format per un centenar d'assistents.

Guanyadors i guanyadores dels premis, juntament amb els membres del CIEU i els ponents de l'acte.
Guanyadors i guanyadores dels premis, juntament amb els membres del CIEU i els ponents de l'acte.

El Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB va lliurar, el passat 9 de maig, juntament amb la Facultat d'Economia i Empresa, el XIIè Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora de 2024, per reconèixer la trajectòria en l'àmbit de la innovació d'estudiants i graduats de la comunitat universitària en les següents categories: "Turisme", "Direcció Hotelera", "Prevenció i Seguretat Integral", "Arxivística i Gestió de Documents, "Facultat d'Economia i Empresa", i "General UAB"

L'acte va ser presentat per Andreu Turró, Director del CIEU, que va donar la benvinguda al públic i participants del certamen. L'acompanyaven a la taula de ponents: Judit Panadés, degana de la Facultat d'Economia i Empresa; Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona; Anabel Galán, vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat UAB, i Alan Fusté, fundador de l'empresa Mathew.

Turró va destacar que la innovació que s'impulsava des del CIEU, estava alineada amb els objectius estratègics de la universitat, contemplats en el seu Pla d'Emprenedoria, i el foment de l'esperit emprenedor entre la comunitat de la UAB contribuïa a potenciar la creació d'empreses amb cert valor afegit. Diverses investigacions demostraven que "a més empreses de qualitat creades, més bé funciona un país: menys atur, més renovació del parc empresarial, millor salaris, més ingressos per l'Estat...", va comentar. 

També va afegir que l'emprenedoria anava vinculada amb l'adquisició d'una sèrie d'habilitats, com la capacitat de planificar, de gestionar, d'iniciativa, de creativitat...que "no només són útils per la creació de negocis, sinó per les vostres trajectòries personals i professionals". 

I va finalitzar el seu discurs, posant èmfasi amb el fet que xerrades o ponències com les d'aquest certamen podien ser inspiradores per altres persones per motivar-los a emprendre, tal com demostraven diversos estudis específics sobre els seus impactes. 

Per la seva part, Judit Panadés va iniciar la seva intervenció esmentant diversos recursos i eines que tenien a l'abast els estudiants a la Facultat d'Economia i Empresa, i a la UAB, per endinsar-se en el món de l'emprenedoria, i que "tot sumava" per dedicar-se a aquest àmbit. Entre ells va destacar el Centre d'Estudis i Recerca d'Emprenedoria i Innovació Social, liderat pel professor David Urbano, exdirector del CIEU, que feia investigacions i anàlisi dels components i dimensions de l'emprenedoria; a més dels estudis i màster universitaris enfocats en aquest camp. També s'oferien cicles de conferències amb persones que havien creat starups, amb les quals els assistents podien conèixer les seves experiències.

Panadés va explicar que era "molt estimulant" escoltar aquestes ponències i comprovar que hi havia gent que es sentia "més feliç gràcies a l'emprenedoria, perquè està fent allò que realment vol fer".

Maria Espadalé, vicerectora executiva de la FUAB, va pronunciar unes paraules recordant que els inicis del CIEU van ser a l'any 2008, fomentant l'esperit emprenedor entre els estudiants de l'antiga Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, que actualment, estava integrada a dins l'Escola FUAB Formació, i que aquesta iniciativa es va anar ampliant a la resta de titulacions del centre i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va congratular també de la col·laboració amb la Facultat d'Economia i Empresa per consolidar aquests premis sobre innovació entre la comunitat universitària.

 

Alan Fusté, CEO de Mathew, durant la seva intervenció a l'acte de lliurament de guardons.
Alan Fusté, CEO de Mathew, durant la seva intervenció a l'acte de lliurament de guardons.

 

Alan Fusté, impulsor d'aplicar la IA a l'educació a través de "Mathew"

Tot seguit, es va donar pas a l'emprenedor convidat, Alan Fusté, graduat en Enginyeria Informàtica i Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació per la UAB l’any 2020, i guardonat, l'any 2023 com a persona més emprenedora de la categoría "Impacte Social i Sostenibilitat" dels Premis CIEU-FEiE. Va explicar que durant la seva etapa com a estudiant va estar vinculat a diferents activitats de l’Escola d’Enginyeria, com ara el club d’emprenedoria i el consell d’estudiants. En els seus TFGs va començar a treballar en el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit de l'educació, al 2018, quan encara no es coneixia aquesta nova tecnologia i les seves possibles aplicacions.

Durant la seva intervenció, el ponent va narrar la seva experiència emprenedora com a fundador i cofundador de diferents iniciatives: de la plataforma de jocs i botiga virtual Xtrega, creador d’un projecte de xarxes d’estudiants vinculat a la Universitat Pompeu Fabra; cofundador d’una empresa anomenada Guruteca -la qual cosa li va permetre entrar en un programa d’acceleració d’empreses, Kautic40 - ; i en l'actualitat, és CEO i fundador de l’empresa Mathew, una startup de Barcelona que va crear un assistent educatiu per a docents i estudiants utilitzant noves tecnologies com la IA. Avui en dia, la seva empresa, comptava ja amb onze treballadors i treballadores, i continuava creixent per la bona acollida que estava tenint, amb més de 25000 usuaris entre professorat i estudiants, i més de 50 centres educatius que ja utilitzaven Mathew.

Fusté va concloure el seu parlament oferint diversos consells o idees claus sobre l'emprenedoria al públic com, per exemple, centrar-se en aportar valor, i buscar el win-win, entre allò que guanyaven ells com a emprenedors/es i també els beneficis que obtenien els propis clients que adquirien els serveis de la seva iniciativa. També, la importància de la comunicació amb l'equip i amb el client, i deixar-ho tot per escrit per estalviar-se possibles problemes, i intercanviar idees amb altres persones innovadores a través del networking; entre altres recomanacions.

Mercè Lázaro, guardonada amb el Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora 2024 de la categoria "Arxivística i Gestió de Documents"
Mercè Lázaro, guardonada amb el Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora 2024 de la categoria "Arxivística i Gestió de Documents" durant el seu discurs.

 

Guanyadors i Guanyadores del XII Premi CIEU-FEiE 2024 a la persona més emprenedora

A continuació, es va procedir al lliurament de guardons de les diferents categories. Els guanyadors i guanyadores van ser:

Anabel Galán, vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat UAB, va pronunciar unes paraules per felicitar als premiats i premiades, i també destacar la rellevància dels seus familiars com a pilars essencials per donar suport als emprenedors/es. En aquest sentit, va destacar que Europa no es caracteritzava per tenir una cultura molt emprenedora, i que les famílies jugaven un paper important per animar a les persones amb aquesta vocació a tirar endavant les seves idees de negoci.

Per Galán, l'emprenedoria era essencial i "com a Societat, no ens podem permetre no tenir a persones emprenedores", perquè sinó no s'avançaria, va argumentar. També va remarcar, que l'emprenedoria abarcava molts aspectes: "la interemprenedoria, la innovació, la proactivitat, treballar en molts projectes i deixar-hi la vostra emprenta", va finalitzar.

Andreu Turró va concloure l'acte agraïnt a tots els assistents la seva presència, felicitant a les persones guardonades, i comentant que l'emprenedoria era una manera "fantàstica i meravellosa de transformar les societats cap a millor".

Dins de