Pla d'estudis Grau en Antropologia Social i Cultural

Guies docents de les assignatures

Descripció assignatures primer curs del nou Grau en Antropologia Social i Cultural

Conceptes Bàsics Sobre Diferència i Desigualtat (Semestre 1) (FB)

Perspectives antropològiques sobre diferència i desigualtat. Conceptes bàsics de l'antropologia: cultura, etnocentrisme, relativisme cultural. Introducció a les perspectives antropològiques sobre diferència i desigualtat: relacions de classe, interètniques, de gènere i de generació; processos d'inclusió i d'exclusió; integració i assimilació.

Aproximació Etnogràfica a la Diversitat Cultural (Semestre 1) (FB)

Introducció als camps de l'Antropologia a través d'un cas etnogràfic concret que proporcioni una aproximació holista a la diversitat cultural i permeti el contrast entre el context sociocultural mateix i altres exemples etnogràfics.

Textos i Audiovisuals Etnogràfics (Semestre 1) (FB)

Anàlisi de conceptes i camps clàssics de l'Antropologia Social i Cultural a través dels textos etnogràfics i de les fonts audiovisuals emprades en l'etnografia, situant les categories descriptives i teòriques de la disciplina en el context històric corresponent i mostrant de manera crítica els recursos estilístics empleats en l'elaboració dels documents etnogràfics.

Història del Pensament en les Ciències Socials al Món Contemporani (Semestre 1) (FB)

Retrat general de les teories clàssiques sociològiques en relació amb el context cultural, polític i social en què han emergit (Marx, Durkheim, Weber, Simmel, Addams, Freud), revisades des de la perspectiva de gènere. Principals corrents teòrics del segle XX fins a començaments del segle XXI i les eines teòric-conceptuals perquè els estudiants puguin reflexionar de forma crítica i rigorosa la realitat contemporània.

Història Colonial i Postcolonial (Semestre 1) (FB)

Història de l'expansió europea des del Renaixement. Imperis del segle XVI-XVIII. El colonialisme en els segles XIX-XX. Altres colonialismes regionals. Efectes del colonialisme sobre les societats colonitzades i les metròpolis. Resistències i els processos d'independència i descolonització. Efectes postcolonials: el nou sistema món i les noves desigualtats (desenvolupisme, migracions).

Cultura, Naturalesa i Desenvolupament (Semestre 2) (FB)

El punt de partida és la crítica etnogràfica i ontològica a la dicotomia naturalesa i cultura. Crítica i revisió de la distinció entre naturalesa i cultura. Anàlisi de les nocions de naturalesa i cultura des d'un punt de vista transcultural. Estudi comparatiu de conceptualitzacions de la naturalesa. Anàlisi de l'efecte d'aquestes concepcions culturals sobre la relació de les societats amb l'entorn. Aproximació crítica a les pràctiques sobre la naturalesa i els models de desenvolupament.

Recursos Digitals per a la Recerca Antropològica (Semestre 2) (FB)

Coneixement dels aplicatius digitals i recursos en línia relacionats amb la recerca antropològica i la seva posada en pràctica: l'ètica de la recerca, la cerca de literatura antropològica, la gestió de referències bibliogràfiques, l'obtenció i gestió de dades, així com tècniques bàsiques per a l'anàlisi i presentació de resultats en textos, ponències, gràfics, i vídeos.

Epistemologies del Món (Semestre 2) (FB)

Què és el coneixement i les seves formes d'elaboració i transmissió. Exploració de les diferents modalitats de coneixement i de pensament de la vida humana al llarg de la història. Recorregut a través de diverses perspectives i cultures humanes. Anàlisi de les modalitats de coneixement en el temps i l'espai, analitzant la seva dependència de les diverses formes de vida humana. Similituds i diferències entre les diverses perspectives.

Visions Geogràfiques del Món (Semestre 2) (FB)

Principals elements que estructuren i interrelacionen els territoris de les societats del món. Introducció al pensament teòric de la disciplina geogràfica. Principals trets del panorama sociodemogràfic i geopolític mundial i de la diversitat cultural de les societats humanes. Principals problemes de les desigualtats socials mediambientals i de l'accés als recursos a escala global. Principals característiques de les formes de poblament i del procés d'urbanització.

Seminari d'Escriptura Acadèmica (català o castellà) (Semestre 2) (FB)

Aprenentatge de les estratègies per a redactar textos especialitzats de manera clara i correcta i atenent les necessitats específiques de la disciplina, amb especial èmfasi en les diferents tipologies textuals, en les etapes de l'elaboració dels textos i en les propietats que caracteritzen els escrits en l'estil acadèmic.